fbpx
-2.2 C
София

Huawei ще изгради частна 5G мрежа в Кеймбридж

Най-четени

Huawei получи разрешение за проект за изграждане на тестова 5G мрежа с ограничен обхват в кампус от 500 акра (2.02 km²) в Кембридж, укрепвайки връзките на компанията с Обединеното кралство в момент, когато дългосрочното ѝ бъдеще в страната все още е несигурно.

Китайският мобилен гигант работи по проекта повече от три години, придобивайки мястото на бивша хартиена фабрика през 2018 г. и кандидатствайки за разрешение за планиране миналата година.

Предложенията бяха привлекли вниманието на правителството на САЩ, което искаше разрешението за планиране да бъде отказано, но съветниците на Великобритания бяха инструктирани да не се вземат предвид по-широките политически дискусии при преценката им.

Huawei Campus

Huawei се ангажира да похарчи 1 милиард британски лири за първата фаза на проекта, в който ще бъдат изградени 50 000 квадратни метра съоръжения на площ от 9 акра. Фирмата казва, че ще създаде 400 работни места, като допълнително ще засили претенцията на „Silicon Fen“ да бъде основен световен технологичен център.

Кампусът ще бъде домакин на научноизследователски и производствени екипи, фокусирани върху създаването на оптични устройства и модули. Като разполага и двете функции на място, Huawei вярва, че може да ускори времето за пускане на проекта в действие и да внесе нови технологии за широколентово интернет осигуряване в центрове за данни и в инфраструктурните центрове на мрежови оператори по целия свят.

„Великобритания е дом на оживен и отворен пазар, както и на някои от най-добрите таланти, които светът може да предложи“, каза Виктор Джанг, вицепрезидент на Huawei. „Това е идеалното място за този интегриран иновационен кампус. Чрез тясно сътрудничество с изследователски институти, университети и местна индустрия искаме да усъвършенстваме оптичните комуникационни технологии за индустрията като цяло, като същевременно изпълняваме своята част в подкрепа на по-широката индустриална стратегия на Великобритания. В крайна сметка искаме да помогнем за утвърждаването на водещата позиция на Великобритания в оптоелектрониката и да популяризираме британските технологии в глобален мащаб. „

Huawei присъства в Обединеното кралство от две десетилетия и именно възлагането на договор от BT през 2005 г. ускори международната експанзия на фирмата. Оттогава Huawei се превърна в ключов доставчик и за четирите мобилни оператора. Компанията също така има съществуващи връзки с университета в Кеймбридж и отвори централа в Обединеното кралство от 140 000 квадратни метра в Рединг през 2012 г.

Въпреки това контролът върху ролята на компанията в комуникационната инфраструктура на Обединеното кралство се засили през последните месеци след твърденията на САЩ, че Huawei е свързана с китайското правителство и че оборудването му представлява заплаха за националната сигурност.

Вашингтон никога не е представил никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, докато Huawei упорито отрича всякакви предположения за неправомерни действия. GCHQ също така е доволен, че Huawei не може представлява никакъв риск, тъй като уникалният комплект на компанията във Великобритания е обект на специално отделение за наблюдение в Banbury.

Независимо от това САЩ продължиха да оказват натиск върху Обединеното кралство да отмени решението, взето през януари, което позволява на Huawei да доставя на британските оператори 5G радиооборудване.

Последната мярка от Вашингтон силно ограничава възможността на Huawei да доставя чипове както за мрежовото си оборудване, така и за смартфоните. По-рано този месец NCSC заяви, че разглежда допълнително ситуацията след налагането на санкциите.

Докладите предполагат, че Обединеното кралство може да изиска операторите да премахнат целия комплект Huawei от своята инфраструктура до 2023 г. Въпреки това се предлага също така, че министрите са признали, че пълната забрана е невъзможна, без да причини сериозни смущения в комуникационната инфраструктура на Обединеното кралство.

Мобилните оператори твърдят, че всяка забрана би била разрушителна, тъй като би довела до забавяне на внедряването на 5G, увеличаване на разходите и по-ниски иновации – в крайна сметка ще навреди на потребителите и бизнеса и икономиката на Великобритания след коронавируса и след Брекзит.

По-рано този месец Huawei стартира медийна кампания, която имаше за цел да разсее митовете за компанията и да популяризира способността ѝ да доставя качествено 5G оборудване.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини