Huawei ще получава пари за 5G патенти от Apple и Samsung

3
669

Huawei ще седне на масата за преговори с производителя на iPhone и Samsung Electronics, за да определят тарифи и да обсъдят условията по „кръстосано лицензиране“ на 5G стандарти и технологии, каза главният юридически директор на компанията Song Luiping.

Huawei Technologies ще започне да таксува гиганти в автомобилната индустрия като Apple с „разумна“ такса за достъп до своите 5G патенти, като потенциално това ще да се превърне в доходоносен източник на приходи на Huawei, която ще има позицията на глобален лидер в мрежите от следващо поколение.

Според изявлението на главния юридически директор на компанията, Huawei ще предложи на компаниите производители на смартфони по-ниски цени спрямо тези на конкурентите на пазара – като Qualcomm, Ericsson и Nokia.

Huawei може да приеме фиксирана тарифа за лицензионната такса от 2,50 щатски долара за всеки произведен мобилен телефон, като се очаква общо тези лицензионни споразумения да донесат на компанията приходи около 1,2 милиарда до 1,3 милиарда щатски долара в такси за патент и лицензиране между 2019 и 2021 г., става ясно от прес съобщение.

От друга страна, Qualcomm ще таксува 7,50 щатски долара за своите 5G технологии за всеки произведен iPhone, става ясно от предварителната информация.

Huawei ще договори и ценни за други 5G продукти като водомери и интелигентни автомобили, каза Джейсън Динг, ръководител на отдела за интелектуална собственост на Huawei.

Директорите на компанията се надяват, че американските санкции няма да представляват проблем за кръстосаното лицензиране на американски компании, най-вече поради факта, че тези патенти са публично достъпни.

Huawei ще инвестира приходи, генерирани от патентни такси, обратно в научни изследвания, за да запази позицията си на лидер в технологичната битка със своите най-преки конкуренти, а именно корпорациите Ericsson и Nokia, които в някои страни започнаха да завземат все повече пазарен дял от мрежовото оборудване, тъй като правителствата на въпросните държави са последвали призивите на САЩ и са добавили Huawei в черния списък на забранените компании.

Според Allied Market Research, продажбите на устройства, използващи 5G, се очаква да достигнат до 668 млрд. долара в световен мащаб през 2026 г. спрямо 5 млрд. долара пред 2020 г.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари