Hyundai и Aptiv създават съвместно предприятие, за да могат до 2022 година да предложат безпилотно управление

0
267

Hyundai Motor Group и производителят на автомобилни части Aptiv съобщиха, че създават съвместно предприятие, което се заема с разработването и производството на системи за автономно управление на автомобилите от 4-то и 5-то ниво (SAE 4 и SAE 5). Двете компании разработват нови системи за автоматизиране управлението на автомобилите в определени или във всички ситуации. Първите тестове са предвидени за следващата година, а готовите за използване платформи за роботизирани автомобили трябва да започнат да се продават през 2022 година. Те ще се използват в автономни таксита, автомобилни паркове и ще са подходящи за почти всички производители на автомобили.

Съвместното предприятие с централен офис в Бостън се оглавява от президента на отдела за развитие на автономните технологии на Aptiv Карл Ианема (Karl Iagnemma). Aptiv предоставя своите технологии за автономно управление на автомобилите, своята интелектуална собственост и около 700 специалисти. Hyundai предоставя своя интелектуална собственост, опита си в производството на автомобили, както и R&D ресурсите. Цената на този мащабен проект е около $4 милиарда, като инвестициите са разделени наполовина между двете компании. Ако сделката бъде одобрена от регулаторните органи, тя ще може да бъде затворена през второто тримесечие на 2020 година.

Алиансът ще е изгоден и за двете страни. Hyundai жестоко се конкурира с Ford, Volvo и другите компании, разработващи специализиран хардуер за роботизирани автомобили. За американската Aptiv това е една много добра възможност да предлага своите системи в целия свят.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за