Hyundai и Kia ще започнат да вграждат слънчеви панели в купетата на своите автомобили

16
954

Корейските производители Hyundai Motor и Kia Motors заявиха, че ще вграждат слънчеви панели в някои автомобили, произведени от Hyundai Motor Group. Слънчевите панели ще бъдат вградени в горната част на купетата на автомобилите, независимо дали са с ДВГ, хибриди или изцяло електрически.

Генерираната от Слънцето електрическа енергия ще се използва за увеличение на пробега при електромобилите, както и за икономия на гориво и намаляване на вредните емисии при автомобилите с ДВГ.

Към днешен ден Hyundai Motor Group разработва три различни типа слънчеви системи за автомобили, включващи панели, контролери и акумулаторни батерии.

Първото поколение от новите устройства ще се инсталира в хибридните автомобили. Подобна система може да зареди акумулаторната батерия на хибрида до 30-60%, докато той е паркиран или изчаква в задръствания.

Второто поколение полупрозрачни панели ще бъде толкова тънко, леко и здраво, че ще може да се вгражда на практика във всеки панел на автомобила.

Hyundai Motor Group отбеляза, че с повишаване ефективността на подобни системи, електромобилите могат да се превърнат от пасивни в активни, които сами генерират енергия и я споделят/продават на другите потребители.

Първите автомобили с вградени слънчеви батерии излизат на пазара през 2019 година.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
9 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
това вече е еко
това вече е еко

Не като теслИте, дето ги карат с ток, получен предимно от изгаряне на въглища в ТЕЦ-овете и си мислят, че са много екологични.

Illko
Illko

Професоре, това откъде идва тока е държавна политика. Теслите в Норвегия примерно ги карат от ток предимно от възобновяеми източници.

до Илко
до Илко

Ами бягай да живееш в Норвегия бе! Аз съм българин, живея в България и ти говоря за положението у нас. За скандинавските джендъри ми е през долуподписания и горенасочения .|.

НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!
НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!

Само дето не са джендъри. Да си „мъж“ не се определя от това да ядеш сланина, да пиеш ракия, да ядеш бял хляб, луканка и да се кланяш на Путин, да бъдеш арогантен и да ми имаш отговори по въпроси, с които не си наясно.

Няма да станем богато и развито и цивилизовано общество, докато такива субекти като тебе имат основна дума.

Кольо
Кольо

Това е тъпо и грозно. Соларните елементи хубаво на тавана, ма що и контактите за включване на устройствата?

Иво
Иво

Соларни панели на тавана, това отдавна трябваше да го направят Всички, но чак сега почват. Аз се чудех защо не го правят производителите на коли явно не са много умни чак сега са се сетили.

НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!
НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!

„явно не са много умни чак сега са се сетили“

Кажи им, Ганя, колко направи като си по-умен от тези производители?

Това, че една технология е добра като идея, не значи, че има пазарна и икономическа логика да се приложи.

Хората са били наясно още 60-те и 70-те години за международна мрежа на „компютрите“ и как ще промени консуматора, но Джобс е първия, който успява да направи компютъра истински „домашен“, а не само „професионален“ и то докато АйБиЕм му са се смеели за това.

Айде, Ганя, давай още акъл, Ганя, давай!

Васил
Васил

Това означава, че някой „Ганя“ не е бил съгласен с големите (АйБиЕм) и е опитал да покаже идеята си. Не съм сигурен, че е чак толкова лесно някой да започне да произвежда автомобили в днешно време, за да им покаже как вижда той нещата

115
115

Каква ще е ефективността? Колко вата е този панел?

чич Павел
чич Павел

За да стане ясно на всички че това е измислено преди 10 години но все пак по някаква причина не се е наложило и до днес! статията е от 7 юли 2008! https://dariknews.bg/novini/biznes/toyota-postavq-solarni-paneli-v-prius-269543

Анти-трол
Анти-трол

Най-вероятно е измислено и от преди 30 и повече години, но причината да не се пусне в масовия пазар е чисто пазарна и икономическа, не въпрос на “откритие”. Таблети е имало още 90-те години, но не е имало пазарна логика да съществуват тогава. Същото е и с умните очила, те са измислени преди повече от 20 години, тествани преди 10-15, ще се наложат на пазара и станат масови след още 10 години. Между измислени и наложени има огромна разлика. Едното е въпрос на изобратателите, другото е въпрос на икономическата логика – търсене, предлагане, ефективност на производство, маркетингов процес, създаване на… Виж още »

Скк
Скк

Не са приложени щото вместо да мислят за хората, те мислят за себе си. Ония тука дето викаше давай ганя може само да си вика. Защо в колите от 2010 и 12 няма хубава навигация с андройд май е по лесно да наложиш свой затворен стандарт дето ще ти плащат да им го обновяват отколкото да е нещо което да се пилзва фрйй. Само погледнете колко неща по колата се заменят с китайски фрии устройства. Китаеца търси нишат и затова успява. А производителите следват традициите и влагат новите технологии дето не са им изгодни само под напъна на конкуренцията или… Виж още »

СЪДЕБНА РЕФОРМА
СЪДЕБНА РЕФОРМА

Той и пластмасовият им ориз е по-евтин от този в Европа и съм сигурен, че ако нямаше ембарго над почти всички храни и лекарства от там в Европа, то ти щеше да си ги купуваш и да се хвалиш колко по-евтини са. Вие сте алчни, да точно така, за пари сте готови да жертвате живота си, здравето си и сигурността си, ползвайки китайски стоки. Отнася се за всичко от телефони, до храни, до начин на живот, а от там идва и това как моделирате света около себе си, моделирате го за това да продължавате на това ниво. Виждал съм богати… Виж още »

СЪДЕБНА РЕФОРМА 
СЪДЕБНА РЕФОРМА 

П.С. II: Сигурен съм, че сте и против закона да си ремонтирате сами колата пред панелката, вместо да го давате на лицензиран сервиз. В крайна сметка, когато комунистите разрушиха църквите и избиха духовенството в голямата му част, такива атеистични социалисти като родителите ви, имаха ритуал в неделя, вместо да ходят на църква, да си ремонтират Ладата пред блока, защото качествения социалистически строй им предлагаше един боклук, който трябва постоянно да се ремонтира. Та, сега десетки години след онези мизерни времена, едни хора с винени погледи от алкохол, миришещи на пот, защото не се къпят, отново отиват на безплатния им паркинг… Виж още »

Балгарен Чисто
Балгарен Чисто

Вие расистите и ксенофобите, най-после се научете поне да пишете грамотно, защото нищо не ви се разбира на Динковския език. „Акомолатора“ ще „акомолира“ ли достатъчно расистка енергия в малките ви Динковски мозъци?

аз де
аз де

Не се карайте идеята е моя още през далечната 1982 изцяло от соларни панели по купето