Hyundai създава собствена платформа за електромобили

0
660

Hyundai Motor Group, следвайки примера на Volkswagen AG, PSA Group и алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, започна разработването на собствена модулна платформа за електромобили. Тя ще се използва не само в автомобилите Hyundai и KIA, но и от луксозния бранд Genesis.

Новата платформа се нарича E-GMP (Electric-Global Modular Platform) и за първи път бе показана в концептуалния електрически автомобил Hyundai Prophecy. Първият електромобил на бранда Genesis, в който ще се използва новата платформа, ще бъде хечбекът GV60. Платформата E-GMP ще се появи и в аналогичните модели на KIA и Hyundai. И трите нови електромобила с новата платформа ще бъдат представени на пазара още през следващата година.

Електромобилите с платформата E-GMP се ускоряват от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3,5 секунди, а максималната скорост е 260 км/ч. Пробегът е почти 500 км. Поддържа се бързо зареждане с напрежение до 800 V, с което зареждането от 0 до 80% става само за 18 минути – тоест, всеки 5 минути зареждане осигуряват пробег от 100 километра. Предвижда се и поддръжката на зарядни станции с напрежение 400 V, както и зареждане от битовите контакти в домовете. Освен това, електромобилите, базирани на E-GMP ще предлагат и реверсивно зареждане – ще могат да подават енергия на други електромобили.

Hyundai Motor Group възнамерява на базата на E-GMP да представи 23 модела най-различни електрически автомобили.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари