IAB: Предложените регулации ще изгонят интернет компаниите от Европа

0
18


Организация, представляваща дигиталните и онлайн бизнесите в Европейския съюз предупреди, че мерките, които бяха приети от министрите от страните-членки на организацията по отношение на опазване на данните в рамките на Евросъюза, заплашват онлайн бизнеса и ще принудят компаниите да се пренесат операциите си извън границите на Европа.

Това беше споделено от IAB Europe, които предричат, че регулациите, подписани по техните думи „въз основа на общ подход“ след три години в спорове около тях, ще засегнат рекламната онлайн индустрия (в частност) и ще насочат все повече европейски компании към САЩ. Очаква се подписаният от министрите текст да бъде придвижен за разглеждане от ЕК и Европарламента за одобрение, което ще направи от документа официален закон – а не просто директива, спазването, на която да зависи от отделните местни парламенти – с който ще трябва да се съобразяват всички страни-членки на ЕС.

Според IAB, притесненията им са свързани с три възможни последствия от приемането на документа. Според тях, ЕС ще наложи допълнителни ограничения при обработката на данните от страна на компаниите, които ще са по-ограничаващите от тези, които действат днес. Освен това, документът предвижда сериозни санкции в случаи даже и на нежелано нарушаване на договореностите и на трето място, новите регулации заставят компаниите да се съобразяват не с общите европейски регулации (принципът one-stop shop), а с регулации, наложени във всяка една държава от организацията, което според IAB ще попречи на ЕС да има „единен дигитален пазар“. Нужно е да се отбележи, че принципът „one-stop shop“ всъщност влиза в новоприетите мерки.

По-рано тази седмица, няколко американски и европейски компании, между които SAP, IBM, Cisco и Amazon предупредиха, че въпросните регулации ще „убият“ облачния бизнес в Европа. По силата на новоприетите положения, поданниците на ЕС ще могат да съдят облачна компания или такава, която обработва потребителски данни за нея, ако бъде намерено, че тази компания нарушава споразуменията по опазване на данните.

Според сега действащата система, която е вече на 20 години, облачните доставчици – компаниите, доставящи услуги по отдалечено съхранение и обработка на данни в сървърни системи – класифицира тези компании, като посредници (processors), тъй като не самите те събират тези данни, обясняват от Reuters. Това обаче означава, че те не носят каквато и да е юридическа отговорност, ако използват данните по неправомерен начин, освен в случаите, когато не нарушат собствените си договорености с компанията, за която те обработват тези данни – т.нар. информационния контрольор.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за