IBM разкри по време на Think 2018 изцяло нова услуга, която цели да помогне на бизнесите и организациите да създават лесно свои частни блокчейни. Услугата е значително по-евтин вариант на сега предлаганата основна услуга от Big Blue.

Блокчейнът е дистрибутирана и децентрализирана база данни, осигуряваща прозрачност, сигурност и проследимост на записите, защитена от силата на математиката/криптографията. Технологията стои в основата на биткойн революцията и тази на цифровите валути въобще, като освен публичните, отдавна вече има и частни блокчейни, които помагат на компании от различен ранг да осъществяват сигурно и надеждно управление на активите и транзакциите си без да използват за това услугите на задължителните досега трети страни. Частните блокчейни гарантират на компаниите, че управляваните от тях данни няма да са видими от външни страни и са за вътрешно ползване.

Big Blue съобщиха, че новата услуга ще е безплатна за разработчици до пускането ѝ на пазара. Не се съобщава обаче кога ще е официалната ѝ премиера и на каква цена ще се предлага.

Новата услуга на Big Blue е насочена към стартиращи проекти и ранни разработки за тези компании, които имат намерение да изграждат решения на осната на главния блокчейн проект на IBM, която понастоящем помещава 250 блокчейн мрежи. Заедно с това, компанията стартира предлагането на нови услуги, които да помагат на фирмите да проектират и изграждат свои собствени блокчейн приложения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за