fbpx
13.2 C
София

IBM: готови сме за създаването на квантов компютър

Най-четени

Традиционните компютърни системи, в чиито основи стои корпорацията IBM, са основани на логически елементи, които могат да бъдат едновременно само в едно състояние, обозначавано като „0“ или „1“. Бъдещето на компютрите са квантовите изчисления (идеята за квантовия компютър е предложена още през 1980 г. от руския математик Ю. И. Манин), основани на квантови битове (кубитове), които могат едновременно да се намират в състоянията „0“ и „1“. Това тяхно свойство е получило названието „суперпозиция“. По такъв начин компютърната система от два кубита може да осъществява четири едновременни изчисления, тази от три кубита – осем изчисления и т.н. Принципно при увеличаване броя на кубитите изчислителната способност на компютъра ще нараства експоненциално.

Дълго време изследователите от IBM работеха над проблема за квантовата декохерентност – възникването на грешки в изчисленията, дължащи се на влиянието на фактори като топлина, електромагнитни излъчвания, дефекти в материалите и др. Сега инженерите на компанията са постигнали минимално необходимото за реализиране на действащ квантов компютър ниво на производителност и стабилност на квантовите устройства.

Главно направление в тяхната работа е било увеличаването на времевия период, в който кубитът може трайно да съхранява своите квантово-механични свойства, чрез експериментиране с химическата чистота на полупроводниковите елементи. Според Матиас Щефен – един от учените на IBM, участващи в проекта за създаване на квантов компютър, вече е достигнат етапът, в който квантовите изчисления могат да престанат да бъдат само обект на лабораторни изследвания.

Освен това изследователите на корпорацията IBM работят съвместно с учени от Университета Йейл над „триизмерен“ свръхпроводящ кубит (3D qubit), броят на чиито едновременни състояния би бил по-голям от броя на квантовите състояния на обикновения кубит. При това инженерите вече са реализирали една от бъдещите основни логически операции при квантовите компютри – controlled-NOT (CNOT) – и при „обикновените“ кубити и, очевидно, са налице всички основания да очакваме, че IBM ще успее да повтори историята отпреди повече от половин век, като отново създаде компютъра – но този път на едно съвсем друго ниво.

Благодарение на sliderum


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини