fbpx
-5.9 C
София

IBM засилва позициите си в здравеопазването с помощта на Watson

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


IBM имат изключително сериозни планове за своя изкуствен интелект Watson. От години Big Blue влагат сериозни усилия по развитието на AI платформата си, помагайки в набор от сектори, между които финансовия и здравния. Уменията на системата да обработва, анализира и извежда конкретни резултати на базата на големи масиви от структурирани и неструктурирани данни го прави изключително полезен съветник в набор от сектори, в които правилните решения трябва да бъдат вземани своевременно. Watson отдавна не е просто двукратния шампион в Jeopardy. С малко помощ от инженерите от IBM и постиженията на американския техно-гигант в области, като машинното обучение, предиктивния анализ и умението за извличане на максимални ползи от Big Data масиви, наред с умението му да разбира текстови стуктури, написани на естествен език, Watson може да обработва десетки хиляди страници и да представя обобщения, спестявайки години в четене на сложни изследвания и доклади, проучвания и статистическа информация.

Една от сферите, в които Watson вече се използва активно е здравеопазването, като той вече помага в предписването на лечение за раково болни и търсенето на лек за „чумата на XX-ти век“ (да се надяваме, че това заболяване ще си остане в миналия век).

Миналата седмица IBM започна две нови инициативи в областта на здравната помощ с анонса на сделка с авторите на приложението Nutrino, което дава съвет за това как да се храни човек, използвайки информация за повече от 500 000 храни и 100 000 източника. По-конкретно, Watson ще помага на бременни жени да се хранят правилно и да получават съвети за това какво може или не може да ядат, като задават на Watson прости въпроси. Платформата ще може бързо да анализира данни от множество различни източници да отсява коректната от нерелеватната или противоречива информация, доставяйки надеждни отговори на въпроси, като например: „Трябва ли да се храня правилно, ако имам близнаци? Ами тризнаци?“ или „Добре ли е да ям яйца по време на първия ми триместър?“.

Освен това, IBM са сключили споразумение с датската фармацевтичната компания Novo Nordisk за разработката на решения с помощта на Watson Health Cloud, подобряващи състоянието на пациенти, страдащи от диабет. Watson ще се възползва от огромните информационни масиви, разработки, проучвания и случаи от практиката на датската компанията, специализирала се в лекуването на болни от диабет.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини