IBM затвори сделката по поглъщането на Red Hat

2
919

Корпорацията IBM официално обяви затварянето на сделката за закупуването на пионера на комерсиалния отворен софтуер – компанията Red Hat за $34 милиарда. IBM съобщи, че ще запази независимостта и неутралитета на Red Hat и че те заедно ще създадат хибридна мултиоблачна платформа от следващо поколение.

„Когато разговаряме с клиентите, техните проблеми веднага стават ясни: те трябва да могат да реагират по-бързо и да се диференцират с помощта на новите технологии“ – каза президентът и генерален директор на Red Hat Нат Джим Уайтхърст (Jim Whitehurst). Ние считаме, че отворения код стана де факто стандарт в съвременните технологии и дава възможност за създаването на подобни платформи и решения. Обединяването на силите с IBM ще даде на Red Hat възможност да въведе повече иновации с отворен сорс код в още по-широк кръг от организации и ще ни даде възможност за мащабиране, за да удовлетворим възникналата необходимост от хибридни облачни решения“.

Председателят, президент и генерален директор на IBM Джини Ромети се съгласи с подобно виждане на бъдещето:

„Компаниите отварят следващата глава в своето цифрово развитие, като модернизират инфраструктурата и преместват по-важните си проекти към частни електронни облаци и към различни облаци от различни доставчици“ – каза тя. „Вече има нужда от отворени и гъвкави технологии за управлението на тези хибридни облачни среди. IBM и Red Hat са уникално подходящи за удовлетворяването на тези потребности и ние можем да поставим технологичните основи на нов бизнес, който ще се развива в продължение на десетилетия“.

Microsoft може да възразява срещу термина „Водещ доставчик на хибридни електронни облаци“, но сделката на IBM с Red Hat във всички случаи е изключително събитие. Това е третата по големина технологична сделка в историята. Тя отстъпва единствено на на покупката на Dell на EMC за $67 милиарда и закупуването на Avago от Broadcom за $37 милиарда. Тази сделка ще даде възможност на IBM втори шанс в трилионната облачна борба, която сега водят Amazon и Microsoft.

Стратегията на IBM този път е подобна на тази на Microsoft. Вместо директна алтернатива на Amazon AWS на пазара, компанията ще работи съвместно с други облачни провайдъри.

„Днес компаниите разполагат с от 5 до 15 публични електронни облаци и активно обменят данни между тях“ – каза Ромети пред агенция Bloomberg. „Платформата, за която говорим, ще може да работи както с нашите, така и с чуждите електронни облаци. IBM възнамерява да предложи първата в света хибридна мултиоблачна платформа и да осигури ‘лепило’, което да съедини различните електронни облаци. Може би сте чули, че и другите говорят за хибридни облаци, но те използват само своите публични облаци, към които включват отново само своите електронни облаци. От това клиентът няма особено голяма полза – той трябва да има истинско мултиоблачно решение“.

Идеята е много добра: новата система на IBM ще може да работи с всички платформи едновременно, включително и с Amazon Web Services и Microsoft Azure, без да се налага да инвестира в собствен хардуер.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oracle
Oracle

„Kopпopaциятa ІВМ oфициaлнo oбяви зaтвapянeтo нa cдeлĸaтa зa зaĸyпyвaнeтo нa пиoнepa нa ĸoмepcиaлния oтвopeн coфтyep – ĸoмпaниятa Rеd Наt зa $3 милиapдa.“

Сумата нещо не съвпада …

ngc-bg
ngc-bg

Преди малко повече от половин година се разви една дискусия, колко „идиотска“ е сделката за IBM…
https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d1%88%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%b7%d0%b0-34-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-ibm-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0-red-ha-296959.html#comment-246879

В момента акциите на IBM са ~140$

IBM никога не трябва да бъдат подценявани. R&D капацитета им е недостижим. Друг е въпроса в дългосрочен план колко ще е печаливш този бизнес сегмент за тях. Очаквам след точно година, при приключване на финансофите резултати за Q2 да има спад, поради твърде големи очаквания.