IBM и Maersk, датксият логистичен и транспортен конгломерат Maersk анонсираха създаването на обща компания, която ще разработи и продава блокчейн платформа за управление на глобалните доставки на стоки, обявиха от IBM.

Очаква се първоначално да се предлагат две услуги, базиращи се на блокчейн технологията: канал за доставяне на информация за доставките, който ще осигурява прозрачен поглед над движението на стоките в реално време и смарт контракти, които целят замяната на традиционните, описвани на хартия процеси.“Целта на платформата е да осигури връзка и ползи към екосистемата на продуктовата линия. Глобална мрежа от взаимосързани коридори за доставка, свързваща портове и терминали, митнически власти, линии за доставка, логистични услуги, идващи от трети страни, сухоземен транспорт, и другите участници тук, обединени в едно“, пишат от Big Blue.

IBM заяви, че към проекта са били привлечени и набор от компании, между които DuPont, Dow Chemical, Tetra Pak, пристанището на Хюстън, ротердамската пристанищна система, митническата администрация на Холандия, както и американската агенция за митническа и пристанищна защита. Успее ли проектът, то облагите за всички участници тук ще са огромни. IBM привеждат последни данни, според които цената на глобалната търговия днес се изислява на $1.8 трилиона годишно. Блокчейн проектът може да осигури до 10% от намаляване на разходите или $180 милиарда годишно.

Това не е единствения сходен проект, който Big Blue ръководи. Компанията има сключена договореност за блокчейн платформа с корабната компания, базирана в Сингапур Pacific International Lines Pte Ltd. и пристанищния оператор PSA International.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за