Суперкомпютърът Summit върна САЩ на върха на световния рейтинг за суперкомпютрите. Създадената от IBM и Nvidia система е изграждана в продължение на 4 години.

Summit е над два пъти по-бърз от предишния рекордьор – китайският Sunway TaihuLight. Синият гигант заяви, че само за един ден Summit може да се справи със задачите, за решаването на които на учените са необходими 13 000 години. Новият суперкомпютър ще се използва най-вече за създаването на нови вещества и материали, както и за най-съвременни лекарства.

Ръководителят IBM Джини Ромети каза, че това е едно от великите достижения на компанията. Engadget сподели, че Summit е съставен от 4608 сървъра, заемащи площ колкото два тенисни корта. Съвместно работят 9200 22-ядрени процесора IBM POWER9 и 27600 GPU Nvidia Tesla V100. Бързодействието на новия суперкомпютър е 200 петафлопса или около 200 квадратилиона операции в секунда. Охлаждането е водно, като помпите прехвърлят над 15 000 литра течност в минута. Консумацията не превишава 15 мегавата и това е един от най-икономичните суперкомпютри.

Summit двойно превъзхожда най-мощната китайска система Sunway TaihuLight (93 петафлопса). Китай беше лидер при суперкомпютрите в продължение на пет години.

Учените считат, че новият Summit може да промени света.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
МаевRеvolutionаааhdgfhdgfIllko Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
OZZY
OZZY

15000 kW консумация!!!

Той
Той

За лекарства 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Да, сигурно ще се борят с несправедливостите в света и демокрация 😂😂😂😂😂😂👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

Illko
Illko

Квантовите ще променят света

hdgfhdgf
hdgfhdgf

What is its Super Pi result? 😀

ааа
ааа

But can it run Crysis?

Маев
Маев

На минимални ..

Rеvolution
Rеvolution