fbpx
4.6 C
София

IBM и SoftBank Robotics се обединяват в името на Pepper

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Спомняте ли си Pepper малкия комерсиален робот, рекламиран като първият от рода си, можещ да изразява емоции? Изграден с идеята да е домашен помощник, малкият сладур на японската корпорация Softbank се оказа пазарен хит, когато направи премиерата си през лятото на миналата година.

Освен чувствителен и емоционален, Pepper ще може скоро да се гордее и със значителни интелектуални възможности, след като стана ясно, че SoftBank Robotics Holdings се съюзява с IBM, които да предоставят достъп на Pepper до гигантския облачен мозък на суперкомпютъра Watson. Очаква се, че тази версия на роботчето да е насочена основно към корпоративни клиенти.    

IBM и Softbank обединяват усилията си, за да може Pepper да придобие знания и извлече ползи от данните събирани от IoT устройствата, за да може да се възползва от информация, която традиционните компютри не могат да обработят ефективно, като тук се включват освен числови данни, информация, извличана от социалните медии, текст и видео. За да демонстрира възможностите на Pepper, изпълнителният директор на IBM Джини Ромети се качи на сцената на CES 2016, за да представи ползите от изкуствения интелект, IoT движението и роботите. Освен това, Ромети съобщи, че IBM ще подпомогне Softbank с разпространението на Watson версията на Pepper.

„Днес, силата на когнитивната компютъризация може да бъде интегрирана в устройство с всякакъв форм фактор. Сътрудничеството ни със Softbank относно Pepper ще позволи на още повече хора да получат достъп до Watson“, сподели пред присъстващите старши вицепрезидентът на отдела, отговарящ за Watson в IBM Майк Родин. „Когато имате подобно пряко взаимодействие, когато имате тези когнитивни способности, вградени в роботи, виждате как хората се включват тук и възползват от този съюз о нови и вълнуващи начини“.

Според Кеничи Йошида, вицепрезидент на бизнес разработките към Softbank споделя, че според него „Интернет на вещите“, изкуствения интелект и роботиката ще са в центъра на IT бизнеса в следващите няколко години и Softbank влага сериозни усилия тук.

Самият Pepper може да се похвали с невероятната си способност да чете по 800 милиона страници в секунда. Според Йошида, той може да е ценен помощник в бизнеса, занимаващ се с пътувания и почивки, в търговията, грижите за болни и възрастни хора и в други индустрии. В момента Pepper „работи“ в японски банки и търговски обекти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини