IBM подари на open-source 500 патента

0
30

IBM обнародва инициатива, свързана с предоставянето на достъп до нови технологии в IT-сферата, които са защитени с 500 нейни собствени патента. Достъп ще получат всички и на първо място – разработчиците от Open Source Initiative.

В IBM са на мнение, че защитаването на всички иновации с патенти и държането им по този начин в тайна, спира развитието на отрасъла. Затова “разсекретяването” на патентованите технологии и предоставянето им за свободно ползване трябва да доведат до появата на ново „ноу-хау“.

Трябва да се отбележи, че вече 12 поредни години IBM заема първото място по брой на регистрирани патенти в САЩ. Очевидно е, че “синия гигант” на първо място разполага с прекрасна научно-изследователска база (всяка година пет милиарда долара се влагат в разработки и изследвания), а на второ място – както никой друг в отрасъла е наясно с начините за защита с патенти на технологиите.

Към основните дивиденти, които очакват в IBM от “благотворителната” стъпка, може да се отнесат ръстът на взаимна съвместимост на технологиите и разширяване на глобалната инфраструктура, а също и по-големият брой отворени стандарти. Остава само да се надяваме, че инициативата на IBM ще получи поддръжка и от останалите големи компании в бранша.

Източник: Днес+

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари