10.7 C
София

IBM подготвя безплатни курсове по COBOL и ги качва в GitHub

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Уеб порталът INPUT съобщи, че от тази седмица компанията IBM започва да провежда безплатни обучаващи курсове по COBOL за програмисти. Шест десетилетия след своята поява този език за програмиране и досега се използва в редица държавни и обществени организации. Както наскоро съобщихме, заради новия коронавирус рязко нарасна търсенето на COBOL програмисти, понеже твърде много освободени от работа хора започнаха да подават заявки за получаване на обезщетения по безработица. При това дори и сега IBM произвежда и доставя на своите корпоративни клиенти мейнфрейми с поддръжката на COBOL. Тези мейнфрейми и сега, както и преди десетилетия, са популярни в банковия сектор на много държави, понеже 95% от банкоматите използват именно COBOL.

Уроците и курсовете по COBOL се създават по инициатива на IBM и Open Mainframe Project, а тяхната цел е възраждането и поддържането на общност програмисти на COBOL.

Всички обучаващи материали по програмиране на COBOL постепенно ще се качват в специално хранилище на GitHub и в уеб страницата на проекта Open Mainframe Project. Този ресурс е създаден от специалистите на организацията Linux Foundation и е предназначен са създаване на проекти с отворен код, които се стартират на мейнфрейми. В тази страница вече се появиха първите материали – Willing to translate .docx to markdown #1 и по-интересният, в който има и коментари Tools and resources #2.

В същия уеб портал, специално за COBOL програмистите са създадени няколко форума, като на единия от тях се актуализира информацията за програмистите, които искат и могат да помогнат на големия брой компании, които в условията на COVID-19 имат нужда от специалисти по COBOL,

Reddit също поддържа инициативата на IBM и Open Mainframe Project, като има и обяснения, за това, колко е важен COBOL към днешен ден.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини