IBM поставя под въпрос изявленията на Google за квантово надмощие

0
947

В проектодокумент, който случайно изтече наскоро, Google заяви, че е достигнал „квантово надмощие“, но сега IBM публично постави под въпрос тези твърдения в публикация в своя блог.

Квантовото надмощие е концепция, която първоначално е била изложена от професора от Калтех Джон Джон Прескил и за да я достигне, една компания трябва да демонстрира, че нейният квантов компютър може да направи нещо, което нито един класически съществуващ компютър към момента не може.

В своята публикация в блога екипът за квантови изчисления на IBM заяви, че твърдението на Google за квантово надмощие е погрешко, тъй като квантовият им процесор Sycamore все още не е надхвърлил възможностите на класическите компютри, казвайки:

„Тъй като първоначалното значение на термина „квантово надмощие“, предложен от Джон Прескил през 2012 г., беше да опише точката, в която свантовите компютри могат да правят неща, които нито един друг компютър не може, този праг не е достигнат.“

Квантовите компютри срещу суперкомпютрите

Изтеклият документ на Google, който наскоро се появи в интернет, обясни, че компанията е поставила статистически проблем от математика на собствения си прототипен квантов процесор, наречен Sycamore, и на най-бързият суперкомпютър в света, наречен Summit в Националната лаборатория Oak Ridge.

Използвайки резултатите от експеримента, в документа се твърди, че на един от най-добрите суперкомпютри съществуващи днес ще са необходими около 10 000 години, за да направи това, окето Sycamore може да направи за 200 секунди.

IBM обаче отговаряше за разработването на Summit и компанията казва, че суперкомпютърът би могъл да свърши работата за два и половина дни и дори по-бързо, ако му е било дадено повече време за усъвършенстване на внедряването. Въпреки че това все още не би направило Summit по-бърз от Sycamore, то това не означава, че последният, е постигнал квантово надмощие, тъй като очевидно и двата могат да извършат тази дейност, с което принципът на Прескил, който споменахме по-горе, не е изпълнен.

Очаква се Google да публикува рецензирана версия на своя изтекъл вътрешен документ за квантово превъзходство, който се отнася за Sycamore.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари