IBM представи „дебатиращ робот“

0
301

След победата с Watson в Jeopardy, Big Blue представи робот, който може да спори и се аргументира.

IBM представи в демонстрация пред журналисти последното си постижение в областта на изкуствения интелект – Project Debater – двуметров робот, който може да участва в дебати и спорове.

В разработка от шест години, Debater вече две години има способности за човешки стил на водене на дебати с излагане на аргументирани тези и отговор на конкретни теми и зададени въпроси.

Създателят му, Ноам Слоним, обяснява, че Debater черпи знанията си от милиони журналистически и медийни публикации. Когато бива зададена определена тема, Debater стартира търсене в огромната си база от данни за изречения и готови аргументи, които са съобразни и логически издържани, организирайки ги съответно позицията на дебатиращия срещу него, предава VentureBeat.

В конкретната демонстрация, Debater участва в разискване по темата нуждата за държавна субсидия в сферата на космическите изследвания, както и за ролята на телемедицината в областта на здравеопазването.

„Съперник“ на Project Debater в дискусиите е президентът на Международното общество по дебатиране в Израел Дан Зафрир и националния шампион на Израел по дебатиране Ниа Овадия.

„За разлика от случая, при който Deep Blue на IBM игра шах с Гари Каспаров или победата на AlphaGo над шампиона по Го, дебатът представлява една по-нюансирана форма на състезание. Но гласуването от страна на присъстващите на събитието са сходни с тези от изследванията ни в лабораторията, които показаха, че докато хората представят по-добри речи, изкуственият интелект обикновено обогатява общото познание на публиката“, споделя Ранит Ахаранов, мениджър в проекта Project Debater.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари