IBM осъществи изпълнение на ИИ код в оперативната памет на компютъра, без използването на централния процесор. Новият метод 200 пъти увеличава скоростта на изпълнение на алгоритмите.

В обикновените компютри кодът на програмите, независимо дали става дума за машинно обучение или за Excel таблица, се изпълнява от централния процесор, а данните непрекъснато се прехвърлят към оперативната памет и обратно. Този метод перфектно работи от дълги години, но се появиха мнения, че ако и в оперативната памет може да се изпълнява някакъв код, скоростта на компютъра може съществено да нарасне и да се икономисат времето и енергията, необходими за обмена на данните.

Тази хипотеза бе проверена от специалистите на IBM Research в Цюрих с помощта на ИИ алгоритъм. Учените използваха мрежа от милиони RAM устройства с използването на антимон и германиев телурид. Това вещество е характерно със способността си да преминава от аморфно в кристално състояние под въздействието на електричен заряд. Чрез промени в силата и продължителността на въздействието на заряда е възможно да се контролира степента на кристализация. Този физически процес дава възможност да се представят не само логически нули и единици, но и по-сложни функции.

Чрез новия подход IBM съществи машинно обучение за търсене на връзки между неизвестни потоци от данни. Засега това е лабораторен експеримент, но учените считат, че в подобна конструкция, скоростта за изпълнение на кода може да бъде увеличена 200 пъти.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

гepмaниeв тeлypид – пpeминaвa
oт aмopфнo
в ĸpиcтaлнo cъcтoяниe
чрез eлeĸтpичeн зapяд.

Чpeз пpoмeни в cилaтa и пpoдължитeлнocттa нa въздeйcтвиeтo нa зapядa
e възмoжнo дa ce ĸoнтpoлиpa cтeпeнтa нa ĸpиcтaлизaция.

То ще да е еднопосочно(стане кристал и до там).