IBM представи най-малкия компютър в света

4
1452

Тази седмица стартира ежегодната голяма конференция на IBM Think 2018, на която компанията ще представи последните си достижения, продукти и услуги. Заедно с това, Big Blue представи и редовния си доклад „5 в 5“ – визията на IBM за близкото бъдеще или пет предвиждания за следващите пет години. Очаква се цялостната визия да бъде представена по време на Think, а тези дни компанията достави кратък преглед на своето проучване.

Особен интерес представлява малък компютър, голям колкото „зрънце сол“, а мисията му – Интернет на нещата и удостоверяването на автентичността на стоката или услугата.

С настъпването на IoT, определяна от мнозина като Четвъртата индустриална революция, всичко може да е компютър и ще е компютър, благодарение на напредъка на миниатюризацията и свързаността. IBM работят отдавна по една от големите идеи в последните десетина години – блокчейн технологията – разпределения и децентрализиран начин за удостоверяването на информация, който стои в основата на криптовалутите, но и не само. Посредством методите на криптографията, прозрачността и независимостта на информацията от един-единствен посредник (който може да стане източник на компрометиране и причина за загуба на информацията), блокчейн технологията предоставя възможности за запазване на данните и сигурния им пренос по начин, по който досега беше трудно да се направи.

Представеният миниатюрен компютър ще предостави възможността например за удостоверяването на автентичността на стоките, действайки като „крипто-котва“ (crypto-anchor), прикачено към стоката „удостоверение за автентичност“, представящо информация за произхода и пътя на продукта, както и друга информация. В случая, Big Blue ни дават пример с фалшивите лекарствени средства. Подправените медикаменти не само причиняват загуби на фармацевтичната индустрия, но и могат да костват човешки живот. Действайки като такава „крипто-котва“, прикачен към стоката, малкият компютър може да удостовери автентичността на медикамента и благодарение на блокчейна да бъде проследен пътя му – в цялата продуктова верига – без възможност престъпник да го „хакне“ или по друг начин да го компрометира.

Повече за предвижданията на компанията и малкия компютър, предстои да разберем в следващите дни, а вие може да се запознаете с краткия преглед тук.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "IBM представи най-малкия компютър в света"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Интересно, но остава въпроса къде отива свободата? Ще се пръкнат няколко фирми, който ще следят всяка една стока къде и при кого отива. Ще се знае кога си купуваш антидепресанти, нов телевизор, бутилка уиски и т.н.
Да не говорим, че цената на стоките ще се повичи заради всичкия булшит.

boboboob
boboboob

Свободата отива на кино, на тия каскети им липсва много малко, но много важно нещо… човешкия живот и свободата му е най-важния ресурс и гарант за благоденствие. Обаче каскета иска да контролира и да трупа и резултата се вижда, печалбите се повишават, но качеството на живот пада.

cl500
cl500

тъпите гои пръстовите отпечатъци с кеф си ги дадоха и лицата им сканират.. ти за едни антидепресанти ли си 🙂

Добри
Добри

Все едно вече няма такива технологии. А Re Check какво е?

Открили топлата вода от IBM..