IBM представи най-малкия компютър в света

4
1502

Тази седмица стартира ежегодната голяма конференция на IBM Think 2018, на която компанията ще представи последните си достижения, продукти и услуги. Заедно с това, Big Blue представи и редовния си доклад „5 в 5“ – визията на IBM за близкото бъдеще или пет предвиждания за следващите пет години. Очаква се цялостната визия да бъде представена по време на Think, а тези дни компанията достави кратък преглед на своето проучване.

Особен интерес представлява малък компютър, голям колкото „зрънце сол“, а мисията му – Интернет на нещата и удостоверяването на автентичността на стоката или услугата.

С настъпването на IoT, определяна от мнозина като Четвъртата индустриална революция, всичко може да е компютър и ще е компютър, благодарение на напредъка на миниатюризацията и свързаността. IBM работят отдавна по една от големите идеи в последните десетина години – блокчейн технологията – разпределения и децентрализиран начин за удостоверяването на информация, който стои в основата на криптовалутите, но и не само. Посредством методите на криптографията, прозрачността и независимостта на информацията от един-единствен посредник (който може да стане източник на компрометиране и причина за загуба на информацията), блокчейн технологията предоставя възможности за запазване на данните и сигурния им пренос по начин, по който досега беше трудно да се направи.

Представеният миниатюрен компютър ще предостави възможността например за удостоверяването на автентичността на стоките, действайки като „крипто-котва“ (crypto-anchor), прикачено към стоката „удостоверение за автентичност“, представящо информация за произхода и пътя на продукта, както и друга информация. В случая, Big Blue ни дават пример с фалшивите лекарствени средства. Подправените медикаменти не само причиняват загуби на фармацевтичната индустрия, но и могат да костват човешки живот. Действайки като такава „крипто-котва“, прикачен към стоката, малкият компютър може да удостовери автентичността на медикамента и благодарение на блокчейна да бъде проследен пътя му – в цялата продуктова верига – без възможност престъпник да го „хакне“ или по друг начин да го компрометира.

Повече за предвижданията на компанията и малкия компютър, предстои да разберем в следващите дни, а вие може да се запознаете с краткия преглед тук.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
cl500boboboobДобриMisho Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Интересно, но остава въпроса къде отива свободата? Ще се пръкнат няколко фирми, който ще следят всяка една стока къде и при кого отива. Ще се знае кога си купуваш антидепресанти, нов телевизор, бутилка уиски и т.н.
Да не говорим, че цената на стоките ще се повичи заради всичкия булшит.

boboboob
boboboob

Свободата отива на кино, на тия каскети им липсва много малко, но много важно нещо… човешкия живот и свободата му е най-важния ресурс и гарант за благоденствие. Обаче каскета иска да контролира и да трупа и резултата се вижда, печалбите се повишават, но качеството на живот пада.

cl500
cl500

тъпите гои пръстовите отпечатъци с кеф си ги дадоха и лицата им сканират.. ти за едни антидепресанти ли си 🙂

Добри
Добри

Все едно вече няма такива технологии. А Re Check какво е?

Открили топлата вода от IBM..