fbpx
-0.3 C
София

IBM представи нов проект за хомоморфно криптиране на данни

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

В края на миналата седмица IBM пуснаха в GitHub софтуерен пакет с отворен код наречен HELib, който може да има огромно значение за начина, по който биват защитавани данните ни в така популярните днес облачни масиви за съхранение и обработка на информация. Това, което е от такова значение в проекта е разкрито още в името му – HE или „хомоморфно криптиране“ (от англ. homomorphic encryption).
Ако пазите строго конфиденциална информация някъде, да речем на една от многото облачни платформи, с които днес разполагаме, то вие ще искате да избегнете и най-малкия риск от разкриването на тази информация пред външен поглед и най-вероятно сте я защитили като сте я криптирали. Но ако искате да допълните или обработите тази информация, вие ще трябва да я декриптирате, оставяйки я абсолютно незащитена от въпросният „външен поглед“ и когато свършите да работите с нея ще трябва отново да я криптирате. Но какво се случва с данни, с които боравите често? Цялата тази процедура по криптиране и декриптиране изглежда като нещо доста сложно и отнемащо време упражнение, още повече, ако се налага да изложите тази така ценна информация във вид на обикновен текст за по-дълго време.
Предлаганото решение от IBM ви дава възможността да разполагате с пълна конфиденциалност при обработката на тези данни, като нито сървъра, на който е качена информацията, нито някой друг ще може да достигне тази информация в декриптиран вид, докато вие я обработвате. Компанията сравнява този метод на обработката на данни с обработката на снимки във фотографска „тъмна стаичка“.

Самият метод, който представят от IBM се възползва от един проект от 2009г., който се доближава до успешната реализация на хомоморфно криптиране, създаден от Крейг Гентри като е всъщност подобрен вариант на разработката му. Настоящата разработка се възползва от метода на Бракерски-Гентри-Вайкунтанатан като тук обаче са нанесени множество оптимизации, които засягат скоростта на обработка на данните и различните механизми, които се ползват в процедурата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини