fbpx
16.8 C
София

IBM представи операционната система за квантови компютри Qiskit

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

IBM представи операционната система за квантови компютри Qiskit. С нейна помощ специалистите на компанията са успели да постигнат оптималния баланс между квантовите и класическите изчисления и по този начин са ускорили 100-кратно изпълнението на алгоритмите, в които се използват повтарящи се блокове. IBM заяви, че  за решаването на задача, за която преди година изискваше месеци, сега с помощта на Qiskit се осъществява за броени часове.

Новите функции на операционната система Qiskit осигуряват възможност за формирането на повече схеми и връзки в квантовите компютри, по-бързо превключване между тези схеми и възможност за записването на вече създадена програма за квантов компютър с помощта на класическия хардуер, който се поддържа от ядрото на операционната система Qiskit.

IBM възнамерява да започне да предлага ОС Qiskit още тази година. Новата операционна система ще бъде инсталирана в квантовите компютри с новите квантови процесори на компанията, които разполагат с голям брой кубити и могат да решават широк кръг задачи и класически алгоритми. Първите квантови процесори от този тип трябва да излязат на пазара още през 2022 година, а през 2023 година IBM възнамерява да прехвърли границата от 1000 кубита, след което нейните квантови компютри ще достигнат квантовото превъзходство и ще могат да изпълняват абсолютно всички алгоритми и задачи на класическите компютри, но с несравнимо по-висока скорост.

Да напомним, че съвсем наскоро и Китай представи операционна система за квантови компютри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини