fbpx
13.2 C
София

IBM разкри кода на своя релационна система за управление на бази данни

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Вчера се състоя тържествена церемония по предаването на над половин милион реда изходен код, чиято стойност се изчислява на над 85 милиона долара. Той беше предаден на организацията Apache Software Foundation (ASF). IBM връчи на ASF програмният продукт Derby – копие на релационната СУБД (система за управление на база данни) Cloudscape. Този ход на корпорацията цели да се разшири асортиментът от средства за създаване на Java-приложения.

Derby представлява релационна СУБД с обем от 2MB. Продуктът е базиран на Java, гарантирана е пълната му съвместимост при вграждане и не изисква никакво администриране. Според някои статистики Derby се използва в 30% от решенията, които не изискват корпоративни СУБД. Тук се включват малки web-сайтове, системи за продажби, регионални регистрационни системи или архиви, както и малки ведомствени системи.

Към момента IBM спонсорира около 150 проекта на база системи с отворен код. В това число и Linux, Globus Alliance, Eclipse и Apache. Новият ход на Синия гигант още веднъж подкрепя фактът, че системите с отворен код стават стратегически оръжия на големите корпорации. В този дух е и разкриването на кодът на операционната система Solaris от компанията Sun.

Източник: Днес+


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини