IBM разработиха приложение за пазаруване с допълнена реалност

0
65

QR кодовете от поне година насам са неразделна част от пазаруването. Многобройни приложения позволяват собственоръчното регистриране на закупени продукти в магазина чрез сканиране на баркодите им с помощта на камерата на смартфон. Този процес обаче се извършва без намесата на интернет – нещо, което според IBM би го усъвършенствал още повече.

Изследователи към лабораторията на IBM в Хаифа, Израел са разработили технология по-различна от QR кодовете и напомняща повече допълнената реалност. Тя отново разчита на камерата, но не за да сканира продукта, а за да сравни образа му с база данни, включваща опаковките на хиляди продукти. След като образът бъде разпознат, на екрана на телефона върху него се появява различна информация за него.

Сред тези данни, например, може да има хранителна информация, цена, отзиви на потребители или текущи промоции. Ако имат нужда от повече отзиви от хора, изпробвали продукта, потребителите имат опцията да проверят дали някой от приятелите и контактите им в социалните мрежи не е споменал за този продукт някъде и някога.

Потребителите, също така, могат да впишат предпочитанията си в профила си в приложението, така че то да им сигнализира ако на щанда пред тях има продукти, които биха им харесали. Това ще спести време на хората, които няма да има нужда да се взират в миниатюрните надписи по опаковките, за да видят дали, например, продуктът съдържа глутен или не. В момента по приложението още се работи и не се знае дори името му, но от IBM обещават, че скоро то ще види бял свят.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари