fbpx
0.8 C
София

IBM: „След 10 години квантовите изчисления ще станат достъпни за масовия потребител“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Ръководителят на изследователския отдел на IBM Research Дарио Джил счита, че квантовите компютри ще се развиват по същия начин като класическите. Първоначално това ще бъдат изключително сложни от техническа гледна точка апарати, които ще могат да бъдат обслужвани само от малък брой тесни специалисти. Постепенно квантовите компютри ще започнат да се опростяват и да стават все по-разбираеми и за обикновените потребители.

Към днешен ден, специалистите, които използват квантови компютри за различните научни изследвания няма как да минат без да познават квантовото програмиране. Но сега вече започна създаването на отворена библиотека с готови процедури и различни базови програми – нещо като квантов GitHub. Бъдещите програмисти на квантови компютри ще имат нужда само от тази библиотека, към подпрограмите на която ще добавят своите няколко реда сорс код.

„Считам, че квантовите компютри ще изминат същия път какъвто класическите компютри изминаха за няколко десетилетия. Само че новите компютри ще изминат този път много по-бързо – само за около 10 години“ – каза Дарио Джил пред Scientific American.

Преди 10 години имаше само няколко изследователски екипа, способни да пишат кода за квантовите машини. Когато през 2016 година IBM представи своята квантова платформа Quantum Experience и даде свободен достъп до квантовите изчисления чрез електронен облак, само за една седмица тези специализирани екипи станаха стотици хиляди. Съвсем скоро те ще бъдат повече от един милион.

Днес квантовите програмисти трябва да знаят езика на квантовото програмиране, подобно на първите компютърни специалисти, които трябваше да знаят асемблер. Но това е временно. Сега се създава голямата библиотека с квантов софтуер, от която просто може да бъде взет необходимия квантов код. Системата самостоятелно ще извърши всичко необходимо чрез свързаните в електронен облак квантови компютри, а резултатът ще се показва на екраните на добре познатите ни стандартни монитори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини