Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна обяви, че компанията се оттегля от пазара за разпознаване на лица за общи цели заради подозрения, че технологията се използва с цел разпространение на дискриминация и расова дискриминация.

В писмо до Конгреса на САЩ, Кришна заявява, че IBM се противопоставя твърдо и няма да налага каквато и да е технология, в това число и тази за лицевото разпознаване, за целите на масовото следене, расовото профилиране, нарушението на основните човешки права и свободи или всякакви други цели, които са несъвместими с ценностите на компанията, изразени в Принципите за доверие и прозрачност на IBM. Кришна призовава също така за организирането на диалог на национално равнище по отношение на това как и кога тази технология трябва да се използва от правораздавателните агенции.

Лицевото разпознаване е технология, която е обект на критика, както от защитници на личните данни и неприкосновеността на личното пространство, така и от адвокати. Макар и някои американски градове да забраняват използването ѝ, то тя се превръща в стандарт за много летища и търговски центрове в страната. Освен това, много полицейски управления в САЩ вече я използват активно.

Но тя все по-често попада под критиката на специалисти и анализатори, като точността на точност на разпознаването ѝ при представители на малцинствените групи и жени е много ниска. Засяга се въпросът и за това, че технологията за лицево разпознаване се превръща в масов инструмент за следене на населението.

Що се отнася до настоящето решение на IBM, то се очаква то да не се отрази по сериозен начин на бизнеса на компанията, тъй като той не носи особени печалби, предава CNBC.

В писмото си до американския Конгрес, Кришна мотивира решението на компанията с това, че то е взето, след като IBM са се вслушали в мнението на специалистите, както и на служителите на компанията.

„Изкуственият интелект е мощен инструмент, който може да помогне на правоохранителните органи да пазят гражданите в безопасност“, пише той. „Но компаниите и потребителите на AI системите имат споделена отговорност да тестват изкуствения интелект за обективност, особено за силите на реда, и този процес бива надзираван и докладван отговорно“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари