IBM създаде чип, работещ по подобие на човешкия мозък

0
35

Компанията IBM направи поредната стъпка към създаването на изкуствен интелект, като разработи чипове, които имитират работата на човешкия мозък, съобщава агенция „Асошиейтед Прес“. Подобно на хората, експерименталните чипове също обработват информация от няколко източника едновременно. Засега възможностите на системата са ограничени до относително прости задачи, но от IBM са уверени, че в бъдеще процесорите ще научат да изпълняват и много по-сложни операции.

Така наречените „когнитивни компютри“, базирани на новите чипове, ще могат не само да анализират данни, но и да правят изводи въз основа на тях, да предлагат нови хипотези, както и да се обучават. Основната разлика от съществуващите в момента решения е, че системите на IBM избират самостоятелно действие в зависимост от постъпващата информация, а не я обработват на базата на предварително зададени програми.

Засега са създадени два експериментални чипа, които в момента се тестват в лабораториите на IBM. Новите продукти са изпълнени по 45-нанометрова технология и съдържат 256 цифрови неврони. Както отбелязват от IBM, единият от чиповете е получил повече от 262 хиляди програмируеми синапси, а вторият – около 65 хиляди обучаеми синапси. В дългосрочен план компанията планира да увеличи броя на невроните до 10 милиарда, а този на синапсите – до 100 трилиона. Подобна система ще консумира около 1 000 вата мощност.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за