IBM Security, защитното звено на Big Blue представиха защитен DNS, целящ безопасното сърфиране в Интернет. Quad9 (IP адреса на основния DNS сървър е 9.9.9.9) е инициатива на хората от IBM Security, Packet Clearing House (PCH) и The Global Cyber Alliance (GCA) и е рекламирана, като услуга, която повишава значително онлайн сигурността и конфиденциалността, както за обикновените потребители, така и за бизнесите. Услугата пренаправлява всички DNS заявки от браузъра през мрежа от защитени сървъри и използва опита на дузина компании за интернет сигурност, за да осигури защита в реално време и информира потребителя, ако се натъкне на опасна страница. Освен от обновяваната всекидневно база на IBM X-Force, Quad9 разчита на информация за заплахите на още 18 партньора, между които Abuse.ch, the Anti-Phishing Working Group, Bambenek Consulting, F-Secure, mnemonic, 360Netlab, Hybrid Analysis GmbH, Proofpoint, RiskIQ и ThreatSTOP. Заедно с традиционни компютърни устройства, Quad9 е проектиран да защитава телевизори, DVR устройства и IoT продукти, като смарт термостати и свързани домашни уреди, заявяват създателите на услугата.

Създателите на Quad9 споделят на своята страница, че макар и да събират данни за местоположението (град, държава) и време на евентуален инцидент, IP адреси не се регистрират в системата. Авторите на безплатната услуга уверяват, че събираната информация не се споделя с трети страни, като например онлайн рекламни компании. Quad9 поддържа, освен това DNSSEC валидация и IPv6 адресация. Може да прочетете как да замените използваните в момента от вас DNS адреси, тук.

Quad9 е само част от сродни услуги. Сред най-известните тук са Cisco Umbrella (познат преди като OpenDNS) и Google Public DNS, както и защитените DNS-и на Comodo и Symantec (Norton ConnectSafe).

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
НаскоTNT Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TNT
TNT

абе ще изчакаме и ще видим дали не споделят събраната информация с трети страни…
не е нужно да им се доверяваме веднага на тия.

Наско
Наско

Безплатния обед е като съвършенството . Всеки се стреми към него , обаче то няма как да бъде постигнато . Няма начин да си сигурен в секретноста на информацията дори ти да притежаваш сървъра камо ли да се довериш на някой който уж безплатно прави нещо за теб .