IDC: през първото тримесечие на 2018 г., пазара на AR и VR устройствата е спаднал с 30,5%

0
171
Анализаторската компания International Data Corporation (IDC) публикува прогноза за световния пазар на шлемовете за AR и VR виртуална реалност в следващите години.

Първо обаче да се запознаем с текущите тенденции. През първото тримесечие на 2018 г., доставките на AR/VR-каски са паднали с почти една трета — с 30,5 %, достигайки едва 1,2 милиона единици. Тази ситуация анализаторите свързват с това, че производителите на смартфони са престанали да доставят VR-шлемове в комплект с апаратите от топ-ниво.

В края на същата 2018 г., се очаква доставките на AR/VR-устройства да се увеличат с около 6 %, достигайки 8,9 милиона единици. С около 8,1 милиона в общия обем на доставките ще възлизат и устройствата за виртуална реалност. Делът на тези джаджи ще се окаже на ниво до 91.8 %.

В отчета са включени още и устройствата без вграден дисплей (за работата на които се изисква инсталиране на смартфон), автономните джаджи „всичко в едно“, а също така и шлемовете, разчитащи на компютър или игрова конзола.

До 2022 г., доставките на AR/VR-каски, според прогнозите на IDC, ще се увеличат до 65.9 млн. броя. От тях 39,2 млн. ще са шлемове за виртуална реалност. Делът на тези устройства през посочената година ще намалее до 59,4 %.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за