Innolith представи акумулаторни батерии, осигуряващи 1000 км пробег

12
1465

Младата швейцарска компания Innolith официално представи акумулаторна батерия с рекордна плътност на енергията, която е четири пъти по-висока от плътността на акумулаторния блок в Tesla Model 3. Подготвя се серийното производство.

Пробив при електромобилите

Швейцарският стартъп Innolith постави нов рекорд по отношение плътността на енергията на комерсиалните литиевойонни акумулаторни батерии. Според спецификациите, енергийната плътност на иновационната батерия превишава 1000 Wh/kg.

За сравнение, батериите, използвани в електромобилите на Tesla Model 3 са с енергийна плътност 250 Wh/kg, като след около една година този показател ще нарасне до 330 Wh/kg. А министерството на енергетиката на САЩ спонсорира проект за създаване на батерия с енергийна плътност 500 Wh/kg.

Подобни показатели се опитват да постигнат производителите на акумулаторни батерии с твърд електролит.

Ако изявленията на Innolith се окажат верни, компанията моментално ще стане лидер в този огромен пазар. Специалистите на Innolith допълват, че с техните акумулаторни батерии електромобилите ще могат да изминават над 1000 километра с едно зареждане.

Към днешен ден пробегът на електрическите автомобили не превишава 500-530 километра.

Основният елемент

Innolith разработва литиевойонни батерии с течен електролит. Единствената разлика на техните продукти от другите, е разтворителят. Компаниите най-често използват органични разтворители, които лесно се възпламеняват. Швейцарските специалисти са решили да използват неорганичен разтворител, консистенцията на който прилича на сол.

„По този начин ние елиминирахме риска от запалване, понеже по принцип в нашите батерии няма какво да гори. Премахнали сме и всички реактивни компоненти. По този начин се повиши капацитетът, като стабилността се запази на същото ниво“ – заяви председателят на борда на директорите Алън Грийншилдс пред The Verge.

Innolith изгражда първата си поточна линия за новите акумулаторни батерии в Германия. Първите партиди трябва да излязат след около 3 години, а масовото производство се очаква да бъде настроено и стартирано след 5 години.

Грийншилдс допълни, че от новите батерии са се заинтересували почти всички производители на електромобили и на акумулаторни батерии, включително и от Индия.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
РадославТахтунbure_s_barutКольоРадослав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
battery
battery

Защо след толкова време?

Dim
Dim

Предполагам че за да се оптимизира процеса на производство, което ще се отрази и на разходите, съответно и на цената.

Кольо
Кольо

Представяне на такива супер батерии има и в миналото. Откакто се помня, все чакам да влязат в производство. Над 40 години чакам.

bure_s_barut
bure_s_barut

То откакто има смартфони се говори за супер-батерии и все ги чакаме вече има-няма 10 години. Ама нъцки… Дебнеш за свободен контакт из летищата, за да се боднеш за 15-20 минути.

Радо
Радо

Хаха ти на кои летища си ходил???? Аз съм бил само на 3 и на трите имаше колонка с безплатни зарядни с над 20 зарядни за всякакви телефони включително безжични 🙂

bure_s_barut
bure_s_barut

Радо, за какво ми е колонка? Предпочитам да си седна като бял човек с телефон в ръка. Обикновено има контакти около седалките за изчакване.

Тахтун
Тахтун

Проблемът с плътността и капацитета скоро ще се реши, но ще трябват зарядни станции с много голяма мощност – например ако трябва да се зареждат 4-5 коли едновременно. А за пълното зареждане за кратко време (например 1 час) ще трябва мощност към един мегават! Не е като да наливаш бензина в резервоара за 5 минути. Не пишат какво постигна Рено – през 2010 те обявиха, че дават 1,6 млрд евро за развой на батериите за коли.

Кольо
Кольо

Проблемът с плътността и капацитета отдавна е решен теоретично и практически. Не е решен само в икономически аспект, цената за производство все още ги прави непродаваеми(според инвеститорите, а дали е така наистина…?) и както винаги капитала не ще да рискува, а гледа само сигурната и максимална печалба, а дотогава държавата да плаща, за да му намери решения. С бюджетни пари, капиталиста не ще да харчи от собствените си джобове, докато нещата не са доизпипани с пари от нашите данъци и той само да печели, почти наготово.

Радослав
Радослав

Samsung преди две години приключиха с успешните лабораторни изследвания за батерии с двоен капацитет – графенови литиеви батерии, но капитализмът е стопер за техническтя прогрес – ще ги пуснат може би някога, когато решат робовладелците.

Тахтун
Тахтун

Като чета анти капиталистическите ти разсъждения имам чувството, че си пра-пра-пра внук на Маркс или Енгелс, може и на Ленин! Може би смяташ, че комунизмът или социализмът са по-добри за техническия прогрес? Поговори с някой технически грамотен мъж над 60г възраст!

Радослав
Радослав

Разбира се, че са по добри, Сталин прави разрушената барака, преживяла революция, две световни, особенно втората, ядрена държава, по напред в компютрите от САЩ. И е бил изключително уважаван от Чърчил, за разлика – от Хрушчов. От Хрушчов нататък всичко е леш.

В същност не си съвсем виновен – милиярди хора са зомбирани, и заблудени от либералната пропаганда, от изкривени факти, и липса на информация, в която обаче са замесени комунитстите след Сталин. Инфото не се придобива лесно, защото се крие.

Капитализмът е боклук, и минало в настоящето.

Радослав
Радослав

Това, че е имало, и има добри хора капиталисти, защото тези хора са просто добри е съвсем друго нещо. Също, и че в някои капиталистически държави има правила, и силни социални почти социалистически привилегии за хората, останали от времето на конкуренцията с комунизма.