Instagram въвежда нови мерки за съобщенията изпращани от възрастни към тийнейджъри

2
216

Социалната мрежа Instagram, собственост на Facebook, въвежда нови мерки за безопасност, предназначени да предпазят тийнейджърите от нежелани директни съобщения от възрастни.

По-възрастните потребители ще могат да изпращат лични съобщения само до тийнейджъри, които вече ги следват.

И съобщенията ще пристигат до по-младите потребителите с известие, което ще им напомня, че не е необходимо и невинаги е желателно, да отговарят на съобщения, които ги карат да изпитват срам или да се чувстват дискомфортно.

Мерките ще работят само акаунтите имат зададена точна възраст от техните притежатели, което само по себе си е рядко срещано явление за младите хора и тийнейджърите, които в повечето случаи регистрират профилите си с фалшива възраст, водени от най-различни мотиви, но най-често да избегнат ограниченията за съдържанието, до което да могат да имат достъп.

По същия начин потенциално опасните възрастни, които търсят контакти с юноши, също могат да въведат възраст, представяща ги като по-млади, отколкото в действителност са.

Instagram заяви, че разработва „нова технология с изкуствен интелект и машинно обучение“, за да помогне за справяне с предизвикателството по проверката на реалната възраст на потребителите, особено в случаите, когато притежателите на акаунтите не са предоставили вярна информация за това.

Частни акаунти

Минималната възраст, на която трябва бъде едно лице, за да си направи акаунт в Instagram, официално е 13 години.

Платформата също така заяви, че сега предлага на младите притежатели на акаунти опцията да направят профилите си частни, още при самото им създаване.

Ако един тийнейджър на избере профилът му да бъде частен, още когато се регистрира, ние му изпращаме известие по-късно, като подчертава предимствата на частните акаунти и напомняме да проверят настройките си“, пишат от Instagram в информационния си блог.

През януари конкурентната социална мрежа TikTok също въведе подобни мерки, обявявайки. ‘e акаунтите на потребители под 16 години по подразбиране ще бъдат частни.

По-рано Великобритания предложи законопроект за намаляване на онлайн вредите, който ще даде на регулатора Ofcom правомощията на блокира онлайн услуги, които не успяват да защитят децата в интернет, но е малко вероятно той да бъде приет преди 2022 г.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари