Instagram въвежда нов инструмент за борба с тормоза в социалните мрежи

1
140

Като част от усилията си за овладяване на онлайн тормоза, Instagram от вторник въвежда нови инструменти, включително функция, която позволява на потребителите да изтриват множество коментари наведнъж.

Въвеждането на инструмента показва, че социалната мрежа засилва мерките си за борба срещу онлайн тормоза, като предоставя на потребителите повече контрол върху начина, по който използват платформата, особено предвид факта, че речта на омразата и булинга (системния тормоз) все още са едни от най-големите проблеми в социалните мрежи, особено сред тийнейджърите.

За първи път Instagram, собственост на Facebook, също сподели, че от октомври до март е изтрила над 3 милиона публикации и коментари, които съдържат реч на омразата или негативни коментари. Instagram съобщи, че са успели да блокират 35% от това съдържание, още преди да е докладвано и забелязано от потребителите.

Една от новите функции дава на потребителите да изтриват множество негативни коментари или да блокират и ограничават за достъп няколко акаунта наведнъж. За достъп до функцията през iPhone, докоснете върху коментар, щракнете върху сивите точки в горния десен ъгъл и изберете „Управление на коментарите“. Можете да изтриете до 25 коментара наведнъж. За да блокирате или ограничите няколко акаунта, докоснете върху „Още опции“. В Android натиснете и задръжте върху коментара, докоснете иконата с точки и изберете „Блокиране“ или „Ограничаване на достъпа“.

Instagram каза, че тества и функция, която позволява на потребителите да прикачват положителни коментари под техните публикации най-отгоре в списъка с коментарите. Третият инструмент позволява на потребителите да избират кой може да ги маркира или отбелязва в коментар, публикация или история – опциите за избор са измежду всички, никой или само хора, които потребителя следва. Историите позволяват на потребителите да публикуват снимки и видеоклипове, които изчезват след 24 часа.

Instagram попадна под обстрел, че не прави достатъчно за борбата с онлайн тормоза. Около 59 процента от американските тийнейджъри са били тормозени онлайн, като повечето смятат, че социалните мрежи не вършат никаква работа за разрешаването на този проблем, показва проучване от 2018 г. от изследователския център Pew. Групата за борба с онлайн тормоза Ditch the Label установи през 2017 г., че 42% от анкетираните между 12 и 20 години във Великобритания, които са преживели онлайн тормоз, съобщават, че той се е случил именно в Instagram.

Извън тормоза, изображенията на самоубийства или самонаранявания също са често срещани в социалната мрежа. През 2017 г. британският тийнейджър Моли Ръсел отне живота си, а семейството отчасти обвинява социалната мрежа за смъртта. Ръсел е публикувала често съдържание, което индикира за депресия и препраща към самоубийство.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари