fbpx
9.9 C
София

Instagram и Facebook въвеждат повече ограничения за таргетиране на тийнейджъри с реклами

Най-четени

Meta прави някои промени в това как нейните приложения обработват рекламите за младите потребители. Съгласно новите правила, рекламодателите в Instagram и Facebook няма да могат да използват толкова много персонализирани данни, за да насочват реклами към тийнейджъри. Потребителите под 18-годишна възраст също ще имат възможност за избор относно това какви реклами да виждат и защо.

От следващия месец Meta ще премахне опцията за насочване на реклами към тийнейджъри въз основа на пола. Компанията също така ще прекрати способността на рекламодателите да насочват персонализирани реклами към потребители под 18 години въз основа на тяхната активност в приложението, включително кого следват в Instagram и какви страници във Facebook харесват.

След промените персонализираните реклами в тези приложения ще се основават само на възраст и местоположение на потребителя, за да бъдат максимално уместни. Според Meta местоположението е необходимо, за да се прецени кои продукти и услуги са налични в близост до потребителя.

След два месеца Facebook и Instagram също ще въведат нови контроли за тийнейджъри (деца под 13 години не се допускат в тези приложения). Тийнейджърите ще получат опция да „виждат по-малко“ от дадена тема, посочвайки какви реклами да им се показват.

Тези промени са най-новото усилие за изграждане на някои последващи защити на поверителността за най-младите потребители на Meta. През 2021 г. Instagram блокира рекламодателите да се насочват към тийнейджъри въз основа на техните интереси или онлайн активност извън приложението.

Комисията за защита на данните на Ирландия проведе двегодишно разследване на начина, по който Instagram обработва потребителски акаунти за деца на възраст от 13 до 17 години – по-специално практиката на компанията да прави тези акаунти публични по подразбиране и да позволява на непълнолетни, които са избрали бизнес акаунти, да споделят телефонните си номера и друга информация за контакт.

Meta беше глобена с около 400 милиона долара за тези нарушения. По това време компанията заяви, че планира да обжалва и критикува ирландския регулатор, понеже е наказал компанията спрямо старите й политики.

Постепенните промени на Meta очевидно спират да изключват изцяло рекламите за тийнейджъри – решение, което не би било неразумно предвид свързаните рискове. Решението на компанията да остане предполага, че нейните най-млади потребители са достатъчно ценни от рекламна гледна точка, така че Meta е готова да рискува бъдещи ограничения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини