Instagram ще върне приложението Instagram Lite в над 170 страни с поддръжка на Reels

0
198

Instagram за първи път представи олекотеното си приложение Lite през 2018 г., като го изтегли от Play Store през пролетта на миналата година. Сега приложението се връща отново с нови функции и малко по-голям размер на файла. Instagram обяви днес, че приложението ще започне да се разпространява за Android в над 170 държави, в това число и в САЩ, чрез Play Store и че новото приложение ще изисква само 2 мегабайта свободно пространство на устройството, в сравнение с 30MB, които изисква обикновеното приложение на Instagram. Първоначалната Lite версия на Instagram обаче, която беше представена през 2018 г., беше с размер от 573 килобайта. Засега от социалната мрежа не разкриват да имат планове да пуснат Lite версия на приложението за iOS – навярно поради факта, че Android се използва на почти всички смартфони от силно бюджетния клас, които могат да имат нужда от олекотена версия на приложението.

Този по-голям размер на приложението обаче позволява нови функции, включително възможност за изпращане на директни съобщения, записване и публикуване на видеоклипове. То също така предлага на видно място раздела Reels в началната страница, докато обаче отстранява раздела за пазаруване.

По време на брифинг продуктовият мениджър на Instagram Lite Ник Браун заяви, че екипът „не планира“ да въвежда опция за пазаруване в Instagram Lite, но че Reels е особено използвана в Индия, като именно поради това екипа е решил да остави тази възможност в олекотената версия на приложението. Понастоящем социалната мрежа TikTok, от която Instagram се вдъхнови да пусне Reels, е забранена в Индия, така че именно там Reels има големи шансове да процъфти, тъй като най-големият конкурент на услугата на практика е отстранен от пазара.

В Instagram Lite също така не могат да бъдат използвани филтрите за лице с добавена реалност, въпреки че екипът на приложението проучва възможност да ги добави. Други, по-малко интензивни инструменти за интерактивно съдържание, като стикери, GIF файлове и текст, все още могат да бъдат приложени.

Засега приложението няма реклами, въпреки че Браун е казал пред популярния технологичен портал The Verge, че екипът е ангажиран да предложи пълния набор от инструменти за осигуряване на приходи. Той и екипът „отделят много ресурси и време да предложат също толкова добро преживяване, каквото е налично и в обикновената версия на Instagram.“

Много компании пуснаха по-малки съкратени версии на своите приложения за потребители по целия свят, които може да се използват на устройства с по-малко оперативна памет и памет за съхранение. Facebook пусна своето Lite приложение през 2015 г., докато TikTok пусна своята Lite версия през 2019 г.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари