Instagram ще генерира автоматични субтитри за IGTV с цел да увеличи достъпността

1
184

Във вторник Instagram стартира автоматични субтитри за видеоклиповете в платформата IGTV, като част от усилията на социалната мрежа да направи платформата по-достъпна за всички потребители. Функцията работи чрез машинен превод и към момента се предлага на 16 езика.

Потребителите, които използват социалната мрежа на различен език от този, на който е видеоклипа, ще виждат автоматично субтитрите. Те ще могат да включват и изключват субтитрирането чрез настройките или от падащото меню във видеоклипа. Тази функция може да бъде полезна за хора със загуба на слуха, който проблем засяга около 466 милиона души по света, според данните от Световната здравна организация.

„Съдържанието във видеоклиповете в Instagram е уникално с това, че има голямо разнообразие от различни езици, теми, акустика, културен жаргон и акценти“, каза представител на компанията Facebook. „Автоматичните субтитри за видеоклипове изисква съвременни изследвания и инженерниг, за да надградим изкуствения интелект, който използваме сега в процеса на тяхното създаване.“

Това е най-новата стъпка, която Instagram предприема за насърчаване на достъпността на своите продукти. През 2018 г. компанията въведе автоматичен алтернативен текст, който позволява на хората със зрителни увреждания да чуват описания на снимки, докато на екрана на тяхното устройство се визуализира съдържание от Feed, Explore и Profile. Instagram също пусна едновременно персонализиран алтернативен текст, който позволява на потребителите да добавят по-детайлни и ясни описания на своите снимки при качване, които хората със зрителни проблеми, могат след това да чуват.

Facebook, компанията майка на Instagram, също пусна няколко функции за увеличаване на достъпността напоследък, включително мащабируеми размери на шрифта и контекстуалните заглавия. Повечето технологични компании пускат функции за достъпност, тъй като организациите и защитните на човешките права посочват необходимостта от по-голяма технологична достъпност, особено във връзка с 30-годишнината от Закона за подпомагане на американците с увреждания тази година. Коронавирусната пандемия също хвърли светлина върху неотложността за създаване на повече места за настаняване и оказване на професионални грижи на хора с увреждания.

Instagram стартира IGTV, своята самостоятелна платформа за видео клипове от създатели, през 2018 г. Услугата е вградена и в основното приложение Instagram. Тъй като Instagram продължава непрекъснато да се конкурира за вниманието на потребителите и с платформи като TikTok, компанията миналия месец представи Reels, своята платформа за споделяне на кратки забавни видеа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари