fbpx
5.8 C
София

Instagram ще показва предложени публикации преди най-актуалното от хората, които следвате

Най-четени

Instagram обяви, че приемането на функцията „предложени публикации“, която показва на потребителите постове, които предполагаемо биха представлявали интерес за тях, въз основа на анализ на предишната им активност и интернет поведение, предлагани от алгоритми, е било толкова положително, че стартира нов експеримент: този път предложените от алгоритмите публикации ще бъдат смесени в основната емисия на потребителите, като понякога дори ще се показват преди снимките и видеоклиповете от хората, които потребителя следва.

Компанията тества и нови функции за контрол, които ще позволят на потребителите да добавят конкретни теми като интереси за предложения на публикации, както и възможността да отлагат препоръките за 30 дни, за да ги скрият изцяло от емисията. Функцията, която компанията стартира миналата година, досега предлагаше допълнително съдържание само след като потребителя е видял всичко, което страниците, които следва, са публикували и споделили. Новият тест на компанията ще бъде достъпен първоначално за малка група потребители.

Въпреки че засега тази промяна на принципа на показване на предложените публикации е само един експеримент, тя може да бъде приета за индикатор за голяма промяна в начина на работа на платформата. Instagram, разбира се, има интерес да показва предложеното съдържание, за да задържи хората по-дълго в платформата. В същото време хората може би предпочитат просто да виждат публикации от потребители, които следват, особено ако тяхната група на последвани страници е малка. В крайна сметка, можем да очакваме, че бутонът за отлагане на препоръките за 30 дни, ще бъде доста използван от някои потребители.

Този ход също се усеща като част от по-голямата тенденция, при която платформите се опитват да дадат на потребителите подобие на контрол над алгоритмите. По-рано тази седмица Tinder обяви, че въвежда функция, при която потребителите могат да избират, че имат съвпадение само с хора, с които вече са играли на ролеви игри и са открили съвпадение на интересите.

Въпреки че алгоритмите са достатъчно мощни, за да знаят какви са интересите на хората и какво ги държи ангажирани, позволяването на хората да избират това, което искат да видят, може да ги накара да се чувстват по-овластени и да им даде по-голямо разбиране за това как работят социалните мрежи. Приложението може да бъде приемано за по-малко зловещо, като същевременно държи потребителите заинтересовани, а това е от полза на социалните медии.

Към момента има някои публично изразени оплаквания от новите алгоритми за предлагане на съдържаниe на Instagram. Така например, в темите във форумите на Reddit, посветени на социалната мрежа, можем да открием публикации на хора, които смятат, че в предлагането на публикации от социалната мрежа има изразено расово пристрастие. Други пък се съмняват, че социалната мрежа взаимодейства прекалено много с тяхната активност в голям набор от интернет платформи, тъй като получават препоръки, изведени от активност, която е доста далеч от активността им в Instagram.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини