Intel днес започна строителството на два нови авангардни завода за производство на чипове в Аризона. Това събитие показа ангажираността на компанията да направи САЩ световен лидер в производството на чипове. Изпълнителният директор на Intel Пат Гелсинджър заяви, че бюджетът за строителството е 20 милиарда долара.

Двата завода, които ще се наричат ​​Fab 52 и Fab 62, ще открият достъпа до най-новите възможности за американската полупроводникова индустрия. В момента САЩ са загубили лидерството си в производството на микросхеми и са изложени на риск от още по-голямо изоставане. Стратегията на Intel IDM 2.0 е насочена към възстановяване на полупроводниковата индустрия в САЩ. Двете нови фабрики в Аризона не само ще поддържат нарастващото търсене на Intel продуктите, но и ще осигурят производствени мощности за други производители на чипове. Компанията възнамерява да предоставя услуги за производство на чипове за компании на трети страни.

Пускането в експлоатация на двата нови завода, според Intel, ще създаде 3000 високоплатени работни места за висококвалифицирани работници, 3 000 работни места в строителството и косвено ще създаде 15 000 допълнителни работни места. Новите фабрики ще бъдат пуснати през 2024 г. Те ще произвеждат най-съвременните чипове на Intel, включително и по технологичния процес Intel 20A, използващ технологиите RibbonFet и PowerVia.

Intel възнамерява да произвежда хиляди чипове седмично в новите си фабрики, казва Гелсинджър. Новите заводи трябва да позволят на компанията да се конкурира наравно с азиатските контрактни производители, като TSMC и Samsung, които към момента са лидери в индустрията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари