Intel публикува комплект формули, които трябва да се използват в ИИ алгоритмите на безпилотните автомобили за да се избегнат произшествията и опасните ситуации.

Математическият апарат за безопасното движение на роботизирането автомобили е разработен от специалистите на израелската компания Mobileye, която Intel закупи тази пролет. Новият математически модел се нарича Responsibility Sensitive Safety (RSS) и доказва на обществеността, че спазването на формулите ще осигури безопасността на автономните превозни средства.

Математическият апарат може да бъде разбран и оценен от хора, добре запознати с математиката. Ето една от многото формули от пакета на Intel: уравнението за пресмятане на безопасната дистанция до движещият се отпред автомобил.

В опростен вид RSS моделът предвижда три основни изисквания: безопасност, отговорност, чувствителност. Някои медии побързаха на шега да ги оприличат на популярните закони на Азимов.

„Безопасността“ е състояние на роботизирания автомобил, която изключва възможността за сериозно ПТП, дори и ако останалите участници в движението извършват опасни маневри и дори нарушават правилата. Второто основно правило предвижда самия автопилот да умее да взима нестандартни агресивни решения, за да избегне потенциална катастрофа. „Сензитивността“ включва набор от умения, които са необходими на робомобила да се завърне в „безопасното състояние“.

Mobileye знае, че няма как да бъде осигурена 100% гаранция, че няма да има ПТП, но формулите със сигурност ще изявят виновника за възникването на каквото и да е произшествие.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Капиталист112petov Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
petov
petov

Не е интел , а е екип от програмисти или математици….. интел е компания….

112
112

Светът е изтъпял съвсем, щом за такива елементарни формули се купуват компании. Такива задачи решавахме в кръжока по математика в 5-ти клас по соца.

Капиталист
Капиталист

Но за сметка на това, те генерират милиони и милиарди добавена стойност, а ти мега-умния пишеш коментари в интернет, обясняваш им колко са прости и работиш за 1000 лв. Как става това?! Може би си поредният пост-комунист с его и мнение за знанията си, което не отговаря на конкурентната действиетелност?