Отделът Mobileye на Intel започна тестовете на автономни автомобили. Изпитанията започват със 100 роботизирани автомобила в Йерусалим при сложни пътни условия.

В рамките на тези изпитания Intel и Mobileye възнамеряват да демонстрират, че техните автомобили са 1000 пъти по-безопасни от водачите-хора и без да се налага навъртането на милиарди мили за тестване на автопилотите на пътищата за общо ползване.

Всеки автономен робомобил на Mobileye разполага с 12 камери, осигуряващи 360 градусов обхват на околното пространство. От тях, 8 камери се използват за мониторинг на пътната обстановка на голямо разстояние. Останалите четири камери се използват при паркирането. През втората фаза на изпитанията, робомобилите ще бъдат оборудвани с допълнителни сензори: радари и лидари.

Специално се отбелязва, че използването само на камери е важен етап в стратегията за достигане на „излишък във възприемането“ на околната обстановка. Именно този подход би трябвало да осигури пълната автономност на тези автомобили.

Йерусалим е избран нарочно, понеже градът е печално известен с много агресивното шофиране на местните. Пътната обстановка в града се усложнява и от това, че всеки пресича където пожелае, далеч от пешеходните пътеки.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за