Intel обяснява какво не е наред с равното заплащане в ИТ индустрията

4
578

Intel във вторник пусна доклад, показващ, че белите и азиатските мъже доминират с най-високите нива на заплащане сред работната сила на компанията. И макар резултатите да не са изненадващи, тъй като те до голяма степен са типични и картината съответства на тази в повечето големи компании в Силициевата долина, нивото на детайлност, с което световният лидер в производството на процесори постига в това си наблюдение, показва стремеж за прозрачно и ясно хронифициране на разликите в заплащането.

Чип гигантът установи, че през 2018 г. 29 от 52-мата им ръководители на високо ниво, които общо са спечелили повече от 208 000 долара на годишна база, са бели мъже. Азиатските мъже заемат 11 от тези позиции, докато белите жени в тази ранглиста са едва осем. Също в списъка присъстват един чернокож, една чернокожа, една испанка и една и азиатка, които закръгляват списъка.

Информацията беше включена в доклад, изпратена от Intel на комисията за равна заетост в САЩ, като се проследяват данните за заплатите на служителите и техните демографски показатели като раса, пол и социален статус.

Това е първата година, в която регулаторът ЕЕОК изисква такъв вид данни за заплащането от всички компании с повече от 100 служители, въпреки че от компаниите не се изисква публично да разкриват тези данни. Преди това ЕЕОС изискваше данни за расата и пола на топ служителите, но не и данни за заплащането.

„От последното ни представяне на данни за заплащането става ясно, че трябва да продължим да се фокусираме върху напредъка на всички квалифицирани служители във фирмата и да изградим по-дълбока култура на приобщаване, за да позволим да се чуят всички гласове. Научихме, че прозрачността е наша сила и нещо, което е от решаващо значение за реалния напредък.“, каза Барбара Уо, служител по приобщаване и вицепрезидент по човешки ресурси на Intel в изявление.

Разликата в заплащането е един от многото проблеми, свързани с многообразието, пред които са изправени компаниите в технологичната индустрия. Силициевата долина е изправена пред редица трудни въпросни относно трудовата заетост на жените от малцинствата и индустрията продължава да се бори за набирането, задържането и повишаването на длъжността.

Когато компании като Microsoft, Google, Facebook и Apple започнаха да публикуват доклади за разнообразие през 2014 г., тези доклади представят данни за това, което мнозина приемат за истина: Технологичната индустрия е съставена предимно от бели мъже.

Средно 30 процента от работната сила в технологичната индустрия е съставена от жени, но проучвания показват, че по-разнообразните екипи по отношение на пор и раса проявяват по-голяма креативност и при експерименти постигат по-високи резултати. По-рано тази година сайтът за информация за заетостта Glassdoor разгледа повече от половин милион отчети за заплатите и установи, че с темповете, с които вървим, ще отнеме 51 години, за да елиминира разликата в заплащането между мъжете и жените.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Едва ли някой нормален/обикновен човек го интересува тази информация!
Американска компания с ръководство позиционирано в САЩ какви хора да има българи ли – бати тъпото … умишлено се подклажда някаква расова омраза!

U4en
U4en

и в нигерия е така и в китай е така

SuperLyubo
SuperLyubo

„Cpeднo 30 пpoцeнтa oт paбoтнaтa cилa в тexнoлoгичнaтa индycтpия e cъcтaвeнa oт жeни, нo пpoyчвaния пoĸaзвaт, чe пo-paзнooбpaзнитe eĸипи пo oтнoшeниe нa пop и paca пpoявявaт пo-гoлямa ĸpeaтивнocт и пpи eĸcпepимeнти пocтигaт пo-виcoĸи peзyлтaти.“

Моля поправете „пop и paca“.

stormofblood
stormofblood

По добре да не го поправят, да се посмеем малко. 🙂