Intel посъветва да се изчака с налагането на пачовете за Spectre и Meltdown

0
1005

Вчера от Intel излязоха с официална позиция, че потребителите е добре да не бързат с инсталирането на вече публикуваните пачове за Spectre и Meltdown, тъй като те могат да причинят различни по род проблеми: неочаквани рестартирания, невъзможност за старт на системата и други непредвидими проблеми. Chipzilla препоръчва, както на софтуерните компании, производителите на хардуер и облачните компании, така и на обикновените потребители да спрат налагането на настоящите версии на пачовете.

„Вече идентифицирахме главната причина за проблема с рестартиранията, които засягат Haswell и Broadwell платформите, и постигнахме значителен прогрес в изработване на решение, което ги адресира“, споделя Навин Шеной, завеждащ звеното Intel Data Center Group.

Човек може съвсем спокойно да се зачуди вече кое е по-големия проблем: дупките в процесорите или решенията, които трябва да ги запушат. Недоволните гласове стават все повече и Intel има основна вина за това. Ще подминем информацията, че скоро след научаването за Spectre и Meltdown, Браян Крзанич продал огромен брой от акциите си в Intel, тъй като вече разбрахме, че това е просто съвпадение. Но сякаш в началото, самата компания реши да успокоява ситуацията, даже по време на CES, самият Крзанич едва ли не обяви, че нещата са под пълен контрол. След това дойдоха докладите за проблемите. Тази седмица, глас надигна Линус Торвалдс. По-рано този месец стана ясно, че забавянията на системите може да са далеч по-големи. Междувременно, от Red Hat издадоха обновление, което премахва обновлението за уязвимостите, тъй като компанията е получила доклади за внезапни рестартирания и отказ на системите да тръгнат въобще. Оказа се, че някои антивирусни продукти не се разбират с пачовете. В същото време, в Интернет изтече достатъчно информация за експлоатирането на уязвимостите, както локално, така и дистанционно. Това накара някои да предположат, че атаките няма да закъснеят. Особено притеснение буди информацията, че подобни атаки може да са наистина унищожителни за всяка по-голяма или малка компания, а на всичко отгоре, както посочват специалистите, следи от това не остава в записите на дейностите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за