fbpx
5 C
София

Intel потвърждава, че някои функции на процесорите Xeon Sapphire Rapids ще бъдат включвани срещу допълнително заплащане

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Както знаете, мейнфреймите на IBM използват модела за „активиране на абонамент“, при който допълнителни ядра или други хардуерни ресурси могат да бъдат отключени чрез плащане на определена сума или закупуване на абонамент. Intel потвърди на конференцията Innovation, че подобен модел на активиране може да се приложи и за процесорите Sapphire Rapids.

Още през есента на миналата година чуждестранният ресурс Phoronix спомена за инициативата на Intel за поддръжка в Linux на технологията за „софтуерно определен силиции“  (Intel Software Defined Silicon, SDSi), която позволява безопасното и прозрачно активиране на хардуерните ресурси. Поддръжката за SDSi по-късно бе добавена и към ядрото на Linux 5.18. Съответният пач е публикуван на lore.kernel.org.

Драйверът за SDSi функционира на ниво ядра и предоставя за всеки процесорен овърклок програмен интерфейс, с помощта на който приложението на потребителско ниво може да запише сертификат-ключ с помощта на вътрешния NVRAM процесор за активиране на допълнителни опции. Сведенията за това, какви точно функции ще се активират от Sapphire Rapids срещу допълнителното заплащане, са твърде малко.

Самата Intel предлага следния начин: „С помощта на новите модели за активиране-по-необходимост потребителите могат да включат допълнителни ускорители, които не влизат по подразбиране в базовата конфигурация на процесора. Това осигурява по-голяма гъвкавост и разширява възможностите за избор с оглед на текущите нужди„.

В този случай става дума най-вероятно за поддръжка на ускорители или дори режим на изчисления за машинно обучение, както и функции, свързани с мрежата и системите за съхранение на данни. Intel все още няма клиентски софтуер за SDSi, който поне не е представен, но хранилището intel-sdsi в GitHub вече е общодостъпно. В него може да се намери основна информация за устройството на интерфейса на SDSi, описание на регистрите и друга техническа информация.

Също така, според формулировката на Intel, може да се предположи, че компанията ще предложи модел с абонаменти: когато клиентът се нуждае от определена функция, той ще може да плати за нея за определено време, след което абонаментът може да бъде подновен или анулиран преди функцията да е необходима отново.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини