Intel представи „убиеца на BIOS“ с отворен код Slim Bootloader

3
2057

Intel още миналата година обеща да сложи край на използването на BIOS. Ето че процесорният гигант представи своя нов проект Slim Bootloader. Той е предназначен за инициализиране на хардуера и зареждането на операционните системи в персоналните компютри, сървъри, мобилна електроника и т.н. Ключовите особености на Slim Bootloader са малкият размер и високата скорост на работа.

Разработчиците споделят, че Slim Bootloader се разпространява чрез BSD лиценза и вече може да зарежда операционните системи, включително и Windows. Зареждащата програма вече е в състояние да проверява работоспособността и целостта на софтуера. Освен това, в Slim Bootloader е вградена проверка на компонентите чрез цифров подпис, откъдето могат да бъдат направени настройки и диагностика.

Засега Slim Bootloader може да работи само с платформите, базирани на Apollo Lake, като се поддържат платките UP Squared, системата Intel Leaf Hill, миникомпютрите MinnowBoard 3 и зареждането на QEMU виртуалните машини. Ентусиастите вече започнаха да създават най-различни компоненти с отворен код за UEFI фърмуерите и съвместимостта с другите хардуерни решения е въпрос на време.

Засега Intel не съобщава как ще използва Slim Bootloader. Дали това ще стане отворена алтернатива на UEFI или Slim Bootloader ще стане задължителен за производителите на дънни платки, засега не е известно.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

intel подължава да бълва боклуци с които иска да убие биос… дано не е такъв поклук както uefi…

Шишо
Шишо

а ти оценителю (на боклуци) какво измисли и създаде? нещо стойностно ли? или само коментара ти излезе днес от теб?

AxOx
AxOx

Какво толкова подобрява освен, че има вградени цифрови подписи което означава в бъдеще заключване на машината ако не ползваш правилните ОС и програми…. Спомням си наскоро Oculus Rift имаха проблем как очилата за виртуална реалност спряха да работят защото изтекъл сертификата … и се оказа, че имали времева бомба, ама някой не догледал годината. Та тук същото : Който не си плаща , няма да може да инсталира ОС… или след 5 години ти казва как твоята ОС е стара и цифровия подпис изтекъл … та не може да зареди нищо, ако не си обновиш ОС-а, а ако е без… Виж още »