fbpx
22.8 C
София

Intel представи „убиеца на BIOS“ с отворен код Slim Bootloader

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Intel още миналата година обеща да сложи край на използването на BIOS. Ето че процесорният гигант представи своя нов проект Slim Bootloader. Той е предназначен за инициализиране на хардуера и зареждането на операционните системи в персоналните компютри, сървъри, мобилна електроника и т.н. Ключовите особености на Slim Bootloader са малкият размер и високата скорост на работа.

Разработчиците споделят, че Slim Bootloader се разпространява чрез BSD лиценза и вече може да зарежда операционните системи, включително и Windows. Зареждащата програма вече е в състояние да проверява работоспособността и целостта на софтуера. Освен това, в Slim Bootloader е вградена проверка на компонентите чрез цифров подпис, откъдето могат да бъдат направени настройки и диагностика.

Засега Slim Bootloader може да работи само с платформите, базирани на Apollo Lake, като се поддържат платките UP Squared, системата Intel Leaf Hill, миникомпютрите MinnowBoard 3 и зареждането на QEMU виртуалните машини. Ентусиастите вече започнаха да създават най-различни компоненти с отворен код за UEFI фърмуерите и съвместимостта с другите хардуерни решения е въпрос на време.

Засега Intel не съобщава как ще използва Slim Bootloader. Дали това ще стане отворена алтернатива на UEFI или Slim Bootloader ще стане задължителен за производителите на дънни платки, засега не е известно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини