Intel обяви придобиването на Habana Labs, сартъп, опериращ в областта на изкуствения интелект. Сумата по сделката е два милиарда долара.

Сделката между двете компании е значима не само заради сериозната сума, която Intel отделят, но и заради обекта на сделката – амбициозна и успешна компания, която може да сближи разликите между Intel и техните основни конкуренти в разработката на AI хардуерни решения – пазар, който се очаква да превиши $24 млрд. до 2024.

Основан преди три години, израелският стартъп Habana Labs набира в началото си общи инвестиции в размер от $120 млн. През лятото компанията представи Gaudi, осемядрен процесор, проектиран с единствената цел да бъдат обучавани AI модели. При анонса му Habana представи и бенчмарк тест, в който Gaudi успява да обучи популярен ML модел 3.8 пъти по-бързо от флагманските графични чипове на Nvidia за дейта центровете V100.

Освен това, Habana имат друга сходна технология с името Goya, който също представя рекордни изчисления в сектора. Той се базира на същата осемядрена технология, използвана от Gaudi, но има различен дизайн, който е насочен към инференцията или за стартиране на AI модели, които вече са били обучени и са започнали да работят с реални данни.

„Habana ще оптимизира нашите предложения в областта на изкуствения интелект със семейство от процесори за високоскоростно обучение и стандартизирана програмна среда с цел адресирането на AI натоварванията“, обяви при анонса на сделката Навин Шеной, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на звено Data Platforms Group в Intel.

От компанията заявиха, че Habana ще продължи да оперира като самостоятелен бизнес до приключване на сделката, като нейният председател Авигдор Виленц ще се присъедини към Intel в качеството си на старши съветник.

Habana не е първият стартъп, който Intel придобива в стремеж да се конкурира с Nvidia на полето на изкуствения интелект. През 2016 компанията придоби Nervana Systems за сумата от $400 млн. Именно тяхната технология стои в основата на сегашните оферти на Intel в AI сегмента.

Що се отнася до Habana, компанията може да се похвали, че Goya вече се използва от няколко облачни доставчици на хиперскални изчисления и компании, опериращи на пазара на автономния транспорт.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари