Intel придобива Moovit за 1 млрд. долара

0
939

Технологичният гигант Intel е в последна фаза на сделка за придобиване на популярното приложение за навигация и пътувания Moovit. Апликацията спечели огромна потребителска база с големите си възможности за проследяване на трафика, анализиране на натовареността и изчисляване на най-бързите и достъпни начини за транспорт, както и отлично познаване на транспортната мрежа на градовете и инструкции за оптимално използване на градския транспорт.

Информацията за сделката идва от източници на популярния технологичен портал TechCrunch, като в докладът им се казва, че поради Al алгоритмите и анализите на големи обеми от данни за проследяване на трафика, приложението изисква огромна изчислителна мощност и към момента се използва от около 800 милиона души по света. Очаква се сделката да приключи през следващите дни, като според първоначалната информация стойността на придобиването е в диапазона на 1 милиард щатски долара.

От TechChrunch са се свързали с Нир Ерез, основателят и изпълнителен директор на Moovit, както и говорители на Intel за коментар върху докладите, но към момента не са получили информация, като от екипа на Moovit са отрекли докладите, но уклончиво:

„Към момента нямаме коментари, но ако нещо се промени, определено ще ви уведомим“, казва говорител на Moovit в отговор на имейл кореспонденцията на TechCrunch.

Източници на портала казват, че закупуването, което е било подкрепено от Intel Capital, ще направи Moovit част от израелския автомобилен хъб на Intel, който вече притежава Mobileye, компания разработваща продукти и технологии за автономно управляващи се автомобили, която Intel придоби за 15,3 милиарда щатски долара през 2017 г.

Все още не е ясно каква ще бъде ролята на Moovit в този хъб, но по правило анализирането на графика в реално време и интелигентното маршрутизиране е едно от най-съществените неща за самоуправляващите се автомобили.

Към момента всъщност Moovit вече работи с Mobileye и Intel. Ако сделката бъде осъществена, тя определено идва в много критичен момент в света на транспорта. В момента много хора по света са принудени да ограничат мобилността си, за да забавят разпространението на COVID-19 и в резултат на тази световна здравна криза, икономиката ни е в колапс. Двете компании имат пряко влияние върху автомобилния свят, който наблюдава забавяне на производството и някои промени в курсовете на амбициозни стратегии от следващо поколение.

В същото време компаниите в света на технологиите работят върху ефективно използване на активите си, за да запазят позициите и състоянието си. Предвид спада в търсенето на превозни услуги, Moovit бележи известен спад в пазарната си капитализация, но определено това е компания с изключително много ресурси и възможности. Как ще влезе в колаборация с Intel, предстои да разберем.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари