fbpx
4.1 C
София

Intel реши да намали заплатите на ръководствата, изпълнителният директор ще загуби 25%

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Необходимостта от намаляване на разходите с 3 милиарда долара тази година не накара Intel да чака дълго с непопулярните мерки под формата на съкращения на заплатите и някои други компенсационни плащания. По-специално, основните заплати на вицепрезидентите на компанията ще намалеят с 10%, а главният изпълнителен директор ще загуби всичките 25%. Въпреки това, тези мерки крият и още неприятни промени, които ще засегнат много служители на Intel.

Персоналът ще пострада от гледна точка на това, че ще загуби тримесечните си бонуси и допълнителните вноски в пенсионните фондове, които компанията е направила заедно със служителите. Естествено, трябва да се има предвид, че Intel е готова да намали броя на персонала като такъв, така че за някои служители заплахата от намаляване на заплатите не е първостепенна.

Според Reuters, основната заплата на изпълнителния директор на Intel Патрик Гелсингер ще бъде намалена с 25%, въпреки че е важно да се разбере, че това е само малка част от годишния му доход. Например, в дебютната си година в тази роля през 2021 г. Гелсингер получи 1,1 милиона долара основна заплата и още 1,75 милиона долара във вид на премии за встъпване в длъжност, но 78% от приходите му през този период са генерирани от плащания под формата на акции в Intel, чиито стойностен еквивалент достигна $140,4 млн. Като се вземат предвид всички други бонуси и компенсации, изпълнителният директор на компанията е спечелил $178,59 млн. през 2021 г. и е очевидно, че основната заплата от $1,1 млн. просто се губи на този фон. Поради тази причина реалните щети от намаляването на доходите на ръководителя на Intel тази година, поради взетите решения за икономии, ще бъдат доста скромни. Освен ако годишният бонус, обвързан с представянето на компанията, не пострада и ако Intel приключи текущата година с не особено добри резултати в отчета.

Ръководителите, които са най-близки до главния изпълнителен директор на Intel, ще загубят 15% от заплатите си, а мениджърите на средно ниво ще загубят 5% от годишния си доход. Работниците с почасова заплата няма да усетят намаление. В допълнение към съкращаване на пенсионните вноски, Intel ще спести и от бонуси, базирани на представяне. Тримесечните бонуси ще бъдат напълно премахнати, а годишните най-вероятно ще намалеят, ако Intel не се справи добре тази година. Гелсингер няма да е единственият главен изпълнителен директор в индустрията, който ще се сблъска с намаление на заплатите тази година. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще получи 40% по-малко гарантирани изплащания тази година, в сравнение с миналата, въпреки че общо 49 милиона долара е трудно да се нарекат скромни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини