fbpx
-6.2 C
София

Intel ще изплати на Nvidia 1,5 милиарда долара от лицензионно споразумение

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Гигантът в производството на чипове ще плати на производителя на графични решения $1,5 млрд в пет годишни транша, като всякакви правни спорове между двете компании ще отпаднат. Споразумението ще влезе в сила от 18-ти януари 2011г.

Ключова част в споразумението е, че Intel ще има достъп до всички GPU патенти на NVIDIA, но Nvidia получава достъп само до определени патенти на Intel. За компенсация на неравностойния достъп (който облагодетелства Intel), на Nvidia ще и бъдат изплатени $1,5 милиарда.

Intel и Nvidia имат съдебни дела помежду си от началото на 2009 г. в спор за чипсет лицензионно споразумение. Intel твърди, че лицензът не включва бъдещето поколение процесори на компанията, като Nvidia контрира с блокиране на достъпа до патентният си портфейл с разработки в областта на чипсетите.

Всъщност на Nvidia е забранена разработката на Intel-съвместими чипсети след поколението на Core 2 Duo процесорите. Като пример, второто поколение MacBook Air на Apple, използва чипсет Nvidia заедно с Core 2 Duo процесор на Intel. Поради това, Nvidia не можа да проектира чипсети за най-новото поколение на Intel – Core i3, i5 и i7 процесори. Всъщност това е и причината Apple да останат с по-старата генерация Core 2 Duo процесори на Intel в най-новия си MacBook.

Споразумението обявено вчера (10.01.11), все още забранява на Nvidia да използва x86 технологиите на Intel, в резултат на което Nvidia не може да изгражда x86-съвместими чипсети. Главният изпълнителен директор на Nvidia – Jen-Hsun Huang обаче ясно даде да се разбере, че не се интересува от този сегмент вече.
„Вече казах много пъти, че ние нямаме намерение да проектираме чипсети за процесори Intel“, каза той в конферентен разговор в понеделник следобед.
Много производители на персонални компютри (включително Apple) все още използват дискретни Nvidia графични процесори, които работят в/у и съвместно с чипсети на Intel.

Хуанг наблегна на традиционно силното представяне на компанията в графичния сегмент, където притежават множество патенти, към които Intel предявява интерес и е готов да плати $1,5 млрд., и които Nvidia включва в своите ARM базирани процесори. Графичните процесори имат превъзходство в паралелната обработка, докато x86 чиповете на Intel са проектирани за последователни операции. И двата типа процесори имат своите предимства, макар че графичните такива имат потенциал да бъдат много по-бързи от х86 събратята си в обработката на графика и числовите изчисления с научна цел, например.

„Не мисля, че може да се изгради модерен компютър, без да се използват най-съвременните решения в GPU технологиите. Всеки път, когато може да се направи нещо паралелно, това е по-добре от последователно“, каза Хуанг.

„Нашите взаимосвързани лицензни отношения с Intel ще се отразят в значителна степен на визуалните и паралелни компютърни технологии. Това също така подчертава значението на изобретенията ни за бъдещето на персоналните компютри, както и за разширяването на мобилния пазар, и cloud computing-a“, заяви Хуанг в официално изявление днес.

Хуанг каза също, че фокусът на компанията вече е насочен към ARM процесорите – които ще се конкурират с x86 чиповете на Intel в малки устройства, като нетбуци и таблети.
„Очаква се ARM да стане най-важната архитектура, широко разпространенa и отворенa. ARM ще бъде най-масовият SoC (system on a chip) процесор, a ние ще разширим ARM архитектурата с нашите графични процесори“, каза още той.

Хуанг обърна внимание на изявлението на Microsoft на CES 2011, което огласи, че следващата версия на Windows OS ще поддържа ARM процесори. На CES 2011, Nvidia обяви проекта Денвър (Denver project), в който ще проектира ARM чипове с висока производителност за настолни компютри и суперкомпютри. Тези чипове на Nvidia ще бъдат хибриди – подобно на току що обявените от Intel – Sandy Bridge процесори.
„Проект Денвър…ще разполага с процесор Nvidia, поддържащ ARM инструкциите, в едно цяло с интегрирано графично ядро, отново разработка на нашата компания“. – каза Бил Дали, директор научни разработки в Nvidia.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини