Intel ще подобрят комуникационната система на Стивън Хоукинг

1
32

От десетилетия наред едно от най-големите светила на науката – Стивън Хоукинг – се бори с болестта на Лу Гериг, заради която не може да говори сам. Вместо това той разчита на синтезатор на компютъризиран глас, с който комуникира движейки бузата си. За да разпознае думите, системата често изисква от него да ги реди буква по буква като движи бузата си, за да избере всеки самостоятелен символ. Тази система е не само сложна, но и неефективна особено като се вземе предвид факта, че състоянието му постоянно се влошава.

Ето защо наскоро физикът поръча на Intel да му помогнат и от компанията радушно се отзоваха на молбата. Главният технологичен директор на фирмата Джъстин Ратнър вече работи по система, която ще разпознава и други изражения на лицето и жестове, за да позволи на Хоукинг да диктува мислите си по-лесно и по-бързо отпреди. Системата ще се базира или на интерпретация на морзов код или на усъвършенствана инфраструктура за разпознаване на лица.

Понастоящем Intel разработват технологии, които ще позволят на Хоукинг да „говори“ десет пъти по-бързо, използвайки движенията на устата и веждите си. Това ще е подарък не само за самия Хоукинг, но и за цялата наука, която продължава да разчита на неговите прогнози и идеи. Intel помагат на учения от 90-те години насам и изглежда имат пълното намерение да продължат да го правят и в бъдеще.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари