Вашият настолен компютър от бъдещето (сиреч 2021 година) може да има 5G свързаност благодарение на новата стратегия на лидерите Intel и MediaTek. Двете компании започнат съвместна работа в партньорство за направата на чипове за компютри, даващи възможност за свързване към клетъчните мрежи от пето поколение, заявиха в прес съобщения двете фирми в понеделник.

Intel ще има за задача да „определи“ как трябва да изглежда един 5G компютър, а през това време MediaTek ще разработи клетъчния чип за тези устройства. Intel също така ще помогне да се гарантира, че 5G чипът работи правилно и ще помогне на производителите на компютри да интегрират модемите в своите устройства.

Dell и HP са други два технологични гиганта, които работят в партньорство върху 5G лаптопи, използвайки технология, разработена от MediaTek и Intel. Първите устройства трябва да излязат на пазара в началото на 2021 г. . 5G компютърният чип се основава отчасти на модела Helio M70 5G на MediaTek, представен по-рано тази година.

Партньорството помага на MediaTek да пробие на по-голям пазарен дял в САЩ и не позволява на Intel да бъде изключен от компютри, свързани с 5G.

Освен това помага на Intel да защитава един от най-важните си пазари: компютрите. Отдавна е направила по-голямата част от чиповете, които влизат в персонални компютри, но конкурентният Qualcomm спечели внимание и основата на своите процесори, първоначално предназначени за смартфони. Qualcomm идва с по-добър живот на батерията и свързаност, които традиционно не се срещат в компютрите.

От представянето на iPhone през 2007 г. хората започнаха да отделят повече време за своите телефони и по-малко време за своите компютри. Те също така използват компютрите си по-дълго от мобилните устройства. Отговорът на Microsoft и традиционните производители на компютри е да превърнат компютрите в нещо по-скоро като смартфоните. Те работят с Qualcomm по такива устройства от няколко години и Intel, най-големият производител на чипове в света, започна да се впуска в битката.

Intel по-рано тази година представи инициативата си Project Athena, многофирмена и многогодишна работа, за да направи компютрите по-мобилни. 

Винаги свързани компютри

Преди седем години Qualcomm работеше с Microsoft и шепа производители на компютри на устройства, които управляваха тестова версия на Windows, наречена Windows RT. Те бързо изоставиха тези устройства с Windows RT, но през последните няколко години съживиха усилията да пренесат концепциите на смартфоните в компютрите.

Преди две години Qualcomm представи своя нов тласък. Първите две устройства, обявени на срещата  на върха за Snapdragon през 2017 г. – лаптопи 2 в 1 от HP и Asus – обещаха повече от 20 часа живот на батерията, винаги свързана връзка и възможност за незабавно събуждане. Важното тук е, че те работеха с пълен Windows и можеха да използват обикновени приложения за Windows. Те използваха процесора Snapdragon 835 и модема X16.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари