fbpx
5.8 C
София

Internet Archive – най-добре пазената филмова тайна в Мрежата

Най-четени

Интернет предлага много повече съдържание, отколкото човек може да разгледа, дори да има няколко живота. За съжаление обаче голяма част от това съдържание е загубено безвъзвратно. Това важи с голяма сила за филмите. Повечето от най-старите филми вече са напълно изгубени, но благодарение на технологиите вече имаме различни решения на този проблем.

Какво е  Internet Archive

Internet Archive е дигитална библиотека, създадена през 1996 г. от Брюстър Кейл. Основната цел на платформата е да предлага свободен достъп до всякакъв вид знание като събира и запазва дигитално съдържание, в това число уеб страници, книги, софтуер, музика и т.н.

Internet Archive започва своето съществуване като средство за запазване и осигуряване на достъп до бързо растящото дигитално съдържание в Интернет. Първоначално порталът използва уеб краулери (програми за събиране на съдържание), за да събира и архивира сайтове, с което позволява на потребителите да видят как определени сайтове са изглеждали в даден момент. С течение на времето Internet Archive се разширява и започва да включва дигитални материали, книги, музика, софтуер и видео.

Днес Internet Archive е нестопанска организация, която се издържа от дарения. Тя продължава да събира и да запазва дигитално съдържание и да го предоставя за свободно ползване.

Internet Archive съхранява истински филмови класики

Една от най-интересните колекции в Internet Archive е филмовата. Човек може да намери много класически, чуждестранни и независими филмови продукции. Някои от интересните заглавия са:

  • The General (1926): Няма комедия, режисирана от Бъстър Кийтън и с негово актьорско участие.
  • Metropolis (1927): Германска експресионистка научна фантастика, режисирана от  Фриц Ланг.
  • Nosferatu (1922): Германски филм на ужасите.
  • The Cabinet of Dr. Caligari (1920): Германски филм на ужасите.
  • The Red Balloon (1956): Френски фантастичен филм.
  • Battleship Potemkin (1925): Ням филм, режисиран от Сергей Айзенщайн.
  • The Night of the Living Dead (1968): Филм на ужасите, режисиран от Джордж Ромеро.
  • The Mummy (1932): Филм на ужасите.

Това е само малка част от уникалните и важни за историята на киното филми, които са запазени в Internet Archive. Ако обичате филмите, може да разгледате архива, в който ще откриете много качествени класически заглавия. Освен това може да видите и изгубени епизоди от телевизионни шоу програми, както и такива предавания, които въобще не излизат на бял свят!

Архивът предлага много повече от филми

Освен филми, Internet Archive предлага огромна колекция от различно по вид дигитално съдържание.

Книги: налични са над 36 милиона книги.

Музика:  в Internet Archive се намира колекция от два милиона музикални записа на живи концерти, радио предавания и други.

Софтуер: Може да достъпите над 950 000 програми и игри.

Телевизия: Internet Archive предлага колекция от над 3 милиона телевизионни програми с епизоди от ТВ шоу програми, новинарски емисии и много повече.

Уебсайтове: Може да разгледате над 780 милиарда страници, включително и стари версии.

Аудио записи: Над 15 милиона аудио записи, лекции, интервюта и подобни.

Изображения: Над 4,5 милиона изображения, фотографии, илюстрации и други визуални медии.

Как Internet Archive е законен?

Internet Archive по същество е публична онлайн библиотека, работеща в рамките на закона за авторското право и с притежателите на права, за да гарантира, че съдържанието, което събира и съхранява, може да се достъпва законно. В много случаи съдържанието на Архива е обществено достояние или е лицензирано под Creative Commons лицензи или други отворени лицензи, които позволяват свободно разпространение и използване.

Разбира се законите за авторското право варират в различните държави. Нещо, което е публично в дадена държава, може да е с определени права в друга. Това провокира различни спорове между Internet Archive и различни автори и организации, но тези проблеми по никакъв начин не засяга никой от посетителите на сайта. Така че спокойно се насладете на безплатно и разностранно познание и забавление!


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини