Помните ли как изглеждаше Мрежата през 1999, да речем, и как изглежда днес? Да, уеб технологиите се развиха неимоверно много – всичко е интерактивно, цветно, живо, имаме социалните мрежи и всичко друго, но не става въпрос за това. Мрежата беше едно доста по-свободно и демократично пространство.

От често абсурдни искания за сваляне на съдържание поради нарушаване на някакво право, през контрапродуктивната идея за сайтовете да плащат за споделянето на линкове към страници (заради, което австралийците останаха без връзки към информационни източници от страната си в Google за ден), огромната следяща машина на рекламните агенции и таргетираната реклама, през фрагментацията на интернет пространството и създаването на „интернети“, цензурирани по усмотрение на силните на деня, неистовото желание на политиците да контролират създадената от хората Мрежа – днес Интернет определено не е това, което беше, а какво ще е утре?

Този месец „Интернет архив“ (Internet Archive) – огромното хранилище, пазещо миналото на Мрежата – навършва четвърт век. И те, подобно на много други организации са загрижени за бъдещето на WWW, което им даде повод да направят иронична версия на своята услуга Wayback Machine. Посредством услугата може да видите как е изглеждал избран от вас сайт на конкретна дата в миналото – чрез направена своеобразна снимка на страницата в даден период. WayForward Machine прави нещо друго – тя ви показва бъдещето на Интернет и някои страници – мрачно предупреждение за това, което предстои, ако Мрежата продължи да се развива по начина, по който го прави в момента. Партньори в това начинание на Internet Archive са Mozilla, DWeb, Fight for the Future, Access Now, Freedom of the Press, EFF, Wikimedia Foundation и др.

През 2046 или точно четвърт век от сега, Internet Archive е в последните си дни, Wikipedia реално не съществува. YouTube бива закрит, а на негово място се появява OmniTube – създадена от правителството услуга с бизнес насоченост, а самият Google е прекратил своята дейност, а Министерство на истината определя типа информация, до която може или не може да получите достъп. Какво да кажем за книгите и дигитализираните им варианти. Днес цялата минала култура е застрашена от забрана за достъп и „платени стени“. Самото знание е застрашено от DMCA забрана, което е и подчертано от Internet Archive.

„В следващите 25 години, ние сме изправени пред едно различно предизвикателство. Това е да решим големите проблеми с Интернет, на които сме свидетели днес. Дали това ще е нашата медия или ще е тяхната? Дали ще принадлежи да малък набор от контролиращи организации или ще е общо добро, публичен ресурс?“, пише по повод 25-годишнината на Internet Archive Брюстър Кале, основател на сайта. „Толкова много хора се доверяват на Мрежата, за да откриват рецепти, как да поправят косачката си, къде да си намерят нови обувки, с кого да излязат на среща. Доверието е може би най-ценния актив, с който разполагаме и премахването на това доверие ще е глобално бедствие“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари